Saturday, January 31, 2009

Kuburan…


Kebiasaannya, tatkala kita berbicara tentang topik kuburan, perkara biasa yang akan diperkatakan ialah pengalaman bertemu dengan hantu dan sebagainya. Kali ini, saya tidak ingin berbicara tentang itu, tapi pengalaman menarik saya di sebuah perkuburan Islam di sebuah IPT tempatan.

Sesuatu telah menggamit saya ke sana, kuburan di IPT. Lalu saya ke sana sendirian, tanpa teman. Tiada apa yang perlu ditakuti pada tempat bernama kuburan, yang perlu ditakuti ialah Allah, pencipta yang menghidupkan dan mematikan kita juga penghuni kuburan ini. Kedudukannya di atas bukit menyebabkan saya terpaksa meninggalkan beg kuliah yang berat di pertengahan jalan. Setelah beberapa minit mendaki jalan bertar, Alhamdulillah saya berjaya sampai ke sana.

Terkesima saya melihatnya, Subhanallah… sungguh cantik. Semua kubur diatur dengan cukup rapi dan dihiasi dengan pepohon bunga yang kembang mewangi, seperti taman bunga. Jika anda memandang ke bawah, anda akan melihat sebuah masjid yang berdiri gagah di hadapannya. Tenang dan damai… Andainya di dunia taman bunga cantik sebegini, maka tentu taman – taman syurga tak terkata cantiknya. Maka beruntunglah siapa yang dihadiahi Allah dengan syurgaNya.

Lalu saya memandang ke sekeliling kuburan itu. Kelihatan bukit – bukit lain yang turut dipenuhi dengan kuburan juga, tapi bukan kuburan Islam. Bagaimana ye nasib insan di dalamnya? Mungkinkah ianya salah satu lubang daripada lubang – lubang neraka? Atau mungkin, penghuni kuburan itu terpekik terlolong menahan hebatnya siksaan neraka? Mungkin juga mereka berasa dengki dengan kuburan Islam di bukit ini ?

Peristiwa itu menyebabkan saya rindu untuk kembali menemui Ilahi. Sesekali tertanya – tanya, layakkah saya untuk memasuki syurgaNya atau hanya layak dicampakkan ke nerakaNya? Lalu air mata ini tertumpah juga dari kolamnya. Kawan – kawan pula bagaimana ?

Solat kita, aurat kita, ketaatan kita kepada Allah, ibubapa dan para pendidik sudahkah cukup untuk menghantar kita ke syurga Allah atau nama kita hanya tersenarai dalam senarai hitam ke neraka Allah? Na’uzubillah.

Andai saya pergi dulu, jangan sekali – kali ditangisi pemergian ini, kerana saya pergi untuk bertemu kekasih hati. Doakan saya agar mencapai cita – cita ini. Jumpa kalian di sana, di syurga yang kekal abadi. InsyaAllah.

Tarikh : 13 Mei 2007

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com