Wednesday, April 29, 2009

Memilih Mainan Yang Tepat untuk Anak


Rasulullah saw mengakui betapa pentingnya alat permainan bagi anak - anak. Sebagaimana beliau mendiamkan Aisyah ra. bermain boneka - boneka. Begitu juga Rasulullah pernah bergurau dengan anak kecil, Abu Umair yang sedang bermain - main dengan burung kecilnya. Bahkan Husain, cucu Rasulullah pernah mempunyai anak anjing untuk bermain - main. Anjingnya ditambat di kaki tempat tidur Ummu Salamah sehingga menyebabkan Jibril tidak mahu masuk ke rumah. Jibril berkata kepada Nabi,"Sesungguhnya, golongan malaikat tidak masuk ke rumah yang di dalamnya ada patung, anjing dan orang yang sedang junub" (HR Abu Ya'la)

Memberikan mainan sangatlah penting bagi pertumbuhan keahlian dan otak anak anda.Banyak orang tua sering kali berpandangan bahawa memberikan mainan akan merosak mentaliti anak di mana anak lebih menyukai bermain dari pada belajar.

Sekarang ini mainan telah diubahsuai agar dapat merangsang anak anda untuk bermain sambil belajar. Memberikan mainan yang tepat akan membantu meningkatkan kesadaran (self-awarness) dan kreativiti si kecil.

1. Selamat
Memberikan mainan yang selamat bagi si kecil merupakan tindakan yang sangat bijak. Tanyakan penjual untuk menunjukkan kualiti keselamatan dikeluarkan badan pemerintahan setempat. Suatu tindakan yang tidak bertanggungjawab apabila membeli mainan yang kualitinya tidak dapat dipertanggungjawabkan yang pada akhirnya akan merugikan kita sendiri.

Seringkali bayi anda akan mengunyah, mengigit dan menarik-narik mainan yang diberikan oleh anda. Bayangkan apabila mainan itu mengandung toksiK, cepat atau lambat akan menurunkan stamina dan kesehatan anak anda sendiri.

2. Warna yang Kontras dan Berani
Pada saat bayi anda berumur 1 bulan, penglihatannya dapat digambarkan seperti tv hitam putih. Dengan memberikan mainan yang berwarna terang dan kontras akan membangkitkan sinerji saraf - saraf yang berada pada mata sehingga dapat mula mengenal warna pada lingkungan sekitarnya.

Para orangtua memiliki pandangan yang berbeza dengan menghindari pembelian mainan yang berwarna terang dengan alasan akan merosak mata si kecil.

3. Bentuk dan Ukuran yang Berbeza
Mainan yang baik memiliki perbedaan bentuk dan ukuran yang berbedz seperti kubus, bola ataupun bentuk - bentuk lain. Si kecil akan belajar mengenal benda-benda yang sangat sederhana di mana di kemudian hari dia akan belajar benda yang akan lebih detail.

4. Mengandung Permainan
Semua anak suka bermain oleh karena itu pilihlah mainan yang mengandung permainan yang juga mengenalkan lingkungan sekitarnya. Anak anda akan sangat menikmati proses pembelajaran yang diberikan.

5. Bahan Mainan sesuai dengan Umur
Tanyakan si penjual mainan yang sesuai dengan anak anda. Produk yang baik biasanya menampilkan umur anak yang dapat bermain mainan rancangan mereka. Untuk anak umur 1 bulan sampai 1 ½ tahun lebih baik memberikan mainan yang lembut atau terbuat dari kain yang selamat bagi anak anda dengan mengandung sedikit unsur plastik. Pastikan anak anda memperoleh mainan sesuai dengan umur yang tertulis pada setiap produk yang ditawarkan.

6.sesuai dengan kemampuan kewangan
Permainan yang dibeli seharusnya bergantung kemampuan kewangan keluarga anak tersebut. Memadailah dengan mainan yang murah tapi bermanfaat kepada anak berbanding mahal tapi tidak sesuai dengan perkembangan anak - anak.

Anak juga diajar untuk mengemas kembali mainannya setelah digunakan.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com