Monday, June 22, 2009

Laskar PELANGI
Subahanallah. Laskar Pelangi adalah contoh filem kesedaran yang ingin diketengahkan oleh pengarah dan barisan pelakonnya bahawa setiap individu mempunyai hak untuk mempunyai pendidikan setinggi mungkin walaupun berasal daripada keluarga yang miskin. Keikhlasan dan kesungguhan guru - gurunya dan method pengajaran yang digunakan mungkin perlu dijadikan panduan berguna untuk semua yang bergelar pendidik di atas muka bumi ini. Guru yang tidak pernah mengenal erti lelah dapat memastikan anak didik mereka menjadi seorang yang cemerlang di dunia dan akhirat.

Walaupun video ini memaparkan misi tarbiyah, pengarahnya tetap mengekalkan pemakaian penduduk pada zaman tersebut yang masih memakai seluar pendek, skrit dan tudung yang sesekali berada di di kepala dan sesekali pula hanya berada di atas bahu. Semoga pengekalan imej pada zaman tersebut tidak menghalang kita untuk mengambil ibrah berguna bahawa mendidik anak - anak untuk mengenal Pencipta dan mentaatinya adalah satu langkah konkrit bagi menjadi asas yang tidak akan goyah dalam menghadapi cabaran hidup masa kini.

Filem ini juga menyinggung rasa cinta yang wujud di hati anak yang masih bersekolah. Rasa cinta adalah fitrah yang tidak mampu disangkalkan kewujudannya. Namun begitu, pembelajaran adalah agenda yang paling utama dalam usia persekolahan anak - anak. Jangan sampai anak - anak terlibat dengan percintaan yang menghancurkan masa depan mereka. Percayalah bahawa jodoh itu adalah pasti dan anda akan mendapatkan jodoh terbaik yang dipilih sendiri oleh Allah untuk diri anda. Pacaran tidak pernah menjanjikan kehidupan yang bahagia tapi pernikahan adalah solusi percintaan yang selamat untuk kita bercinta hingga ke syurga.

Renungan terakhir ialah, sedar atau tidak artis adalah seorang pendakwah. Tanyakan pada diri anda, anda ingin menjadi pendakwah ke syurga atau ke neraka ? Kejayaan yang sebenar bagi seorang artis bukan pada pangkat kehormatan yang diterima, bukan pula anugerah bintang ternama, juga buka kepuasan menjayakan watak jahat dan cabul sejayanya, apatah lagi filem yang memecahkan rekod jualan dunia. Tapi kejayaan sebenar seorang artis adalah kejayaan mereka memberi contoh terbaik untuk masyarakat kembali kepada Pencipta mereka, menjadi muslim terbaik dalam hidup mereka dan menunjuk jalan ke syurga Allah.

Sesiapa yang mengajak manusia ke jalan hidayah (kebenaran), dia akan memperolehi ganjarannya seperti ganjaran orang-orang yang mengikutinya. Tidak dikurangkan sedikit pun daripada ganjaran pahala mereka. Dan sesiapa yang mengajak manusia ke jalan kesesatan, maka dia akan memperolehi dosanya seperti dosa orang-orang yang mengikutinya dengan tidak dikurangkan sedikit pun daripada dosa mereka. (Hadith riwayat Muslim – no.6980)

Semoga Allah mengurniakan kita semua hidayah untuk menuju SyurgaNya. Amin.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com