Friday, August 28, 2009

FAKTA RINGKAS MESIR & MANSURAH


NAMA RASMI NEGARA : Junhuriah Misr Al ‘Arabiah @ Arab Republic of Egypt, (anggota tetap Liga Arab mulai 22 Mac 1946)
IBU KOTA : Kaherah
MERCU TANDA : Cairo Tower
KOD TELEFON : 007 – 202 -......
LOKASI : Terletak di Benua Afrika, Latitut : 30.03 N (Utara) Longtitut : 31.15 E (Timur)
KELUASAN : 386,660 batu persegi
Batas Darat : 1,671,2 batu persegi
Garis Pantai : 1,522,7 batu persegi

SEMPADAN NEGARA :
1- Mesir ke Israel : 225 km
2- Mesir (Matruh) ke Libya : 1,150 km
3- Mesir (Halayib) ke Sudan : 12,273 km

JARAK DIANTARA MESIR DAN MALAYSIA : 4,939 batu (8,230 km)

PERBEZAAN MASA
: 5 jam pada musim panas
: 6 jam pada musim sejuk

MUSIM :
1- Musim Panas ( Jun –Ogos )
2- Musim Gugur ( Sept – November )
3- Musim Sejuk ( Disember – Februari )
4- Musim Bunga ( Mac – Mei )

SUHU TERTINGGI : + 43 Calcius
SUHU TERENDAH : + 5 Calcius
BAHASA PENGHANTAR : Bahasa Arab, Bahasa Inggeris, dan Perancis turut dipertuturkan dalam urusan rasmi, komunikasa, dan pembelajaran.
LAGU KEBANGSAAN : Bilady, Bilady, Bilady
AGAMA ANUTAN : Muslim ( Sunni ) 94 %, Lain-lain agama 6 %
ETNIK : Arab, Qibti, Noubi ( Selatan Mesir ), Circassia ( keturunan Asia Tengah ) dan lain-lain.

KOMPOSISI PENDUDUK
Sebahagian besar penduduk Mesir mendiami Tebing Timur Sungai Nil kerana factor sejarah dan geografi. Faktor sejarah kerana bangsa Mesir kuno menyembah matahari, mereka beranggapan bahawa matahari yang terbit dari timur adalah simbol kehidupan, semantara di barat pula adalah simbol kematian. Disebabkan itu Firaun dikebumikan di Tebing Barat Sungai Nil, sementara bandar-bandar dan kampong dibina di belahan Timur. Lantaran itu juga Piramid yang menjadi kuburan Firaun, Candi-Candi di Karnak, Dandara dan lain-lain tempat ibadat Mesir kuno dibina di tebing barat Nil.Faktor geografi pula kerana Sungai Nil memisahkan antara Barat dan Timur. Belahan timur adalah kawasan pertanian yang subur dan sesuai bagi penempatan manusia sama ada di Bandar atau kampung.

KEPENDUDUKAN :
Jumlah penduduk : 58,862,647 ( 1994 )
Nisbah doktor bagi setiap penduduk : 1 : 1,320
Kadar celek huruf : 40 % ( 60 % buta huruf - 1996 )
Kadar kelahiran bayi : 2.2 %
Kadar kematian bayi : 41 %
Jangka hayat penduduk : 64 tahun
Kadar pertambahan penduduk : 58.9 %
Kadar pertumbuhan penduduk di Bandar : 44 %

MAKANAN ASASI : Gandum, ( roti isy ), nasi dan lain-lain
SISTEM PEMERINTAHAN : Republik
PRESIDEN : Mohd Husni Mubarak ( sejak tahun 1981 )
PARTI-PARTI POLITIK UTAMA :
National Democratik Party ( NDP )
Socialist Liberal Party
Socialist Labor Party
National Progressive Unionist Grouping
Umma Party

HARI KELEPASAN UMUM :
Sammu Nasim - April
Tahrir Sina ( Pembebasan Sina ) – 24 April
Saurah ( Revolusi ) – 23 Julai
Wafa’ Al-Nil – Pertengahan Bulan Ogos
Hari Tentera – 6 Oktober
Perayaan Bandar Suez dan Kebangkitan Rakyat – 23 Oktober
Hari Raya Aidil Fitri
Hari Raya Aidil Adha
Maulidul Rasul
Awal Muharam

HASIL PERTANIAN : Tebu, Tomato, Jagung, Gandum, Padi, Kapas, Kurma, Barli dan lain-lain.
BAHAN GALIAN UTAMA: Petroleum, Gas asli, Bijih Besi dan lain-lain.
PERINDUSTRIAN UTAMA: Pembuatan Simen, Baja, Aluminium, Kapas, Gula dan lain-lain.
PENTERNAKAN: Kambing, Kibas, Unta, Ayam, Itik dan lain-lain.
PENGAIRAN: Sungai Nil (Terpanjang di dunia, 4161 batu)

FAKTA RINGKAS MANSURAH
Mansurah sebuah bandar yang mencatatkan peristiwa dan kesan sejarah, meliputi dinasti Firaun, pemerintahan Rom, perkembangan ajaran Kristian dan kemasukan Islam. Mansurah antara yang dikenali sebagai sebuah kuasa besar dalam tamadun Islam di rantau benua Afrika.Sejarah silamnya boleh disimpulkan seperti Berikut :

1.Istana firaun dan perkampungan Yahudi.

Zaman pemerintahan Firaun Ramsis II telah membina ibu negeri bagi mengawal pemerintahannya di sebelah barat dan persisiran pantai Mesir. Kubu Firaun ini juga terbina dengen lorong bawah tanah bagi batalion askar Firaun ketika itu. Antara yang terpenting adalah kesan runtuhan kota Firaun yang terletak 7 km dari Simbilawin. Tempat ini merupakan kota pemerintahan Ramsis II dan anaknya Munqa'. Mansurah pernah didiami oleh kaum Yahudi berdasarkan kesan perkampungan mereka di sekitar Mansurah.

2.Dinasti Rom.

Pemerintahan Dinasti Rom banyak terdapat kesannya di daerah Bilqas. Terdapat beberapa tugu, rumah ibadat dan bianaan lain yang ditinggalkan sebagai tinggalan sejarah.

3.Sejarah perkembangan ajaran Kristian.

Mansurah dikenali sebagai rumah suci dan kota peribadatan bagi pengikut ajaran Masihi. Di sebelah utara Mansurah terdapat kubur seorang Hawariyyun Nabi Isa a.s. bernama Ajarjis. Beliau mengembangkan ajaran Kristian bagi rantau Afrika ; Mesir, Uthopia, Sudan, Nigeria dan Kenya. Pada tanggal 23 September setiap tahun diadakan raptai ulangtahun pembaptisan bumi Mesir sebagai bumi Al-Masih dengan kedatangan Majarjis, yang mana gereja Majarjis adalah gereja yang tertua di Mansurah.

4.Kemasukan Islam dan tamadun ilmu.

Kemasukan sejarah Islam ke pelusuk Mansurah melalui pantai ‘Arish di bawah pimpinan Komander Amru Bin Al-As (radiyallahu anh), zaman Khalifah Amir Al-Mukminin Umar Al–Khattab (radiyallahu anh) dan batalion Qa’-Qa’ At-Tamimi (radiyallahu anh) yang membuka kota Iskandariah dan pusat pemerintahan Rom.Nama “ al-Mansurah” diambil sempena kemenangan Umat Islam dalam menentang Tentera Salib.

Nama tersebut membawa maksud "suatu pertolongan daripada Allah s.w.t.". Ia diasaskan sebagai ibu negeri Dakahliah oleh Raja Kamil al-Ayyubi pada tahun 1219 M.Sebagai tanda memperingati jasa dan bakti mujahidin yang gugur dalam perjuangan menyebarkan syiar islam, sebuah tugu peringatan dibina bagi para syuahada yang terpahat kukuh nama-nama mereka di batu tersebut. Ianya terletak dipersimpangan jalan menuju ke Gedela dan di sana juga terdapat Taman Haiwan Mansurah.Terdapat sebuah muzium di medan Sikkah Jadidah yang dikenali sebagai "Dar Ibn Luqman". Kawasan tersebut penah menjadi tempat tahanan Raja Louis IX ketika berlakunya perang salib di Mesir. Rakyat Daqahliah juga memainkan peranan dalam gerakan revolusi Islam pada 1919.

Mansurah telah melahirkan beberapa tokoh agamawan yang terkenal di seluruh dunia. Antaranya Almarhum Syeikh Muhammad Al-Ghazali, ahli intelektual Islam; Almarhum syeikh Khalid Muhaamad Khalid, seorang mufakkir Islam; Almarhum Syeikh Jad Al-Haq, mantan Syeikhul Azhar; Almarhum Syeikh Mutawalli As-Sya'rawi, seorang ulama Mesir; Almarhum Syeikh Muhammad Abdul Rahman dan lain-lain lagi.


No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com