Thursday, February 25, 2010

Saat Allah Memakbulkan DOA


Subhanallah. Maha suci Allah yang berkuasa memakbulkan segala permintaan walau dalam sekelip mata walaupun mustahil pada logik akal. Maka tambahkanlah rasa takut dan harap kita kepada Allah dalam setiap detik yang kita lalui.

Pada suatu ketika, seorang sahabat bertanya : "Bila awak nak nikah ye?" Tanpa dirancang saya menjawab, "Umur 21 nanti saya nikah la."

Kenyataannya, pada usia 21 tahun Allah menikahkan saya di saat saya tak punya wang dan masih kuliah di semesta akhir. Duit hantaran pula kugunakan untuk beli laptop bagi menyiapkan fyp sebab laptop lama rosak dan bayar duit tiket ke Sarawak yang dipinjam sebelum nikah. Dahlah tarikh nikah 6 hari selepas tarikh merisik. Tak logik pun ada. Tapi semua tu kan mudah bagi Allah. Allah telah murahkan hati mak untuk sponser semua kos untuk kenduri dan hantaran untuk lelaki. Terima kasih mak. Sayang mak.


Ni pula cerita tak logik. Pada suatu hari, saya pergi membeli poster kanak-kanak di POPULAR, JUSCO, IPOH. Lepas bayar harga barang dekat kaunter,saya berjalan untuk keluar dari kedai tersebut, tiba-tiba hati saya berkata : 'cam ne la kalau pintu ni berbunyi masa saya melaluinya.. '

Subhanallah. Pintu elektrik tu betul-betul berbunyi saat saya melaluinya. Kaget juga bila pak 'guard' tarik baju saya dan memeriksa plastik yang saya pegang. Dia pun bertanya pada 'casher' tentang poster tu. "Dah bayar dah," jawab si 'casher'. Terpaksalah pak 'guard' minta maaf dan lepaskan saya dengan muka yang berkerut-kerut. Pintu elektrik ni rosak ke ?


Ni pula adegan di bilik bersalin. Nak bersalin ni sakit tau. Sape yang bersalin je yang tahu rasanya. Tanda bersalin ada 3, salah satunya sakit perut yang kuat berkali-kali. Masa pukul 5.45pagi di atas katil bersalin, saya berkata dalam hati, 'sakit perut sampai kul 6 je tau, pastu 'baby' ummi kene keluar.' Jadi kul 6++pagi dah mula meneran. 6.10pqgi 'baby' dah keluar. Huh lega rasanya.


Isnin lepas, mak cakap nak datang rumah. Dalam hati kata, 'kalau mak datang bawa ayam, saya nak goreng celup tepung. Boleh cicah dengan sos cili RFC.' Petang tu, kata hati saya pun terealisasi.

Orang kata, berhati-hati dalam berkata, walaupun terdetik di dalam hati, apatah lagi kalau mengangkat tangan dan berdoa. Berkata hanya yang baik bak kata hadis, 'Berkata baik ataupun diam'. Dalam mendidik anak-anak, elakkan kata-kata negatif seperti bodoh, tolol, malas, nakal dan sebagainya. Mana tahu kata-kata itu dimakbulkan Allah. Kata-kata negatif yang keluar dari mulut ibubapa akan mencelakakan hidup anak-anak mereka. Ibubapa juga yang akan sengsara, bila tengok anak entah apa-apa.

Saat Rasulullah saw bertemu dengan anak kecil, baginda akan menggosok kepala mereka dan mendoakan kebaikan untuk mereka. 'Semoga Allah mengurniakan kepadanya kefakihan dalam agama.' Semoga teladan suci ini juga menjadi amalan kita pada hari ini.

Terkadang kita tertanya-tanya, kenapa Allah belum memakbulkan doa kita, sedangkan berkali-kali kita telah mengangkat tangan untuk berdoa kepadaNya.

Daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: Sesungguhnya Allah Ta'ala baik, Dia tidak menerima kecuali perkara yang baik. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan orang-orang mukmin dengan apa yang telah diperintahkan kepada para Rasul di mana Allah Ta'ala berfirman: (Wahai para Rasul! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik dan hendaklah kamu beramal soleh). Dan Allah Ta'ala berfirman: (Wahai orang-orang yang
beriman! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik yang Kami rezekikan kepada kamu).
Kemudian Baginda menyebut perihal seorang lelaki yang bermusafir jauh, yang berambut kusut masai dan berdebu, yang menadah tangan ke langit (iaitu berdoa): Wahai Tuhanku! Wahai Tuhanku! Bagaimanakah doanya akan dimakbulkan sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan dia dikenyangkan dengan makanan yang haram? (Hadis riwayat al-lmam Muslim.)

Maka perhatikanlah makanan, minuman dan apa yang kita gunakan adakah halal ? Jika belum, maka bertaubatlah sebelum terlambat. Agar kita menjadi orang-orang yang dimakbulkan doa oleh Allah.

p/s: Ya Allah, kurniakanlah kami lisan yang lembut, basah mengingati dan menyebut namaMu, hati yang sentiasa mensyukuri nikmatMu dan badan yang ringan mengerjakan ketaatan di atas jalanMu. Kenapa kita perlu berdoa begitu ? Kerana kita tak tahu yang mungkin suatu ketika kita menjadi malas atau disibukkan dengan urusan dunia sehingga kita sukar untuk melakukan ibadah di jalan Allah. Begitulah besarnya impak DOA dalam kehidupan kita. Berusahalah untuk Allah berkata 'KUN' untuk hanya yang terbaik untuk kita.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com