Wednesday, September 29, 2010

Sebelum dan Sesudah

Sebelum nikah, saya adalah budak sekolah asrama sejak dari tingkatan 1 hinggalah ipt. Bila balik rumah, semua kerja rumah, saya yang perlu selesaikan. Pernah juga terdetik dalam hati, 'mati la aku nak buat kerja rumah lepas nikah nanti. Penat tu..'


Dah la kaki tido juga. Berdiri pun boleh tidur, tersengguk-sengguk dlm kelas sejak sekolah lagi. Alhamdulillah result tetap power juga la.

Bila dah kawin, semua kerja rumah kita kene buat. Suami kata, 'tukan memang kerja orang perempuan.' Tapi sekarang dia pun tolang la juga sikit-sikit, maklum la dia pun budak asrama juga.

Sebelum dapat anak, nak buat apa ikut suka je, tido, makan, main, jalan-jalan dsb. Bila dapat anak, rasa macam terbalik dunia kita. Mana tak nyer.

Setiap malam bangun kadang setiap sejam untuk susukan anak. Nak kene bertarung dengan mata kaki tido untuk susukan anak. Belum lagi jika anak tak tido-tido bila sakit. Kalau anak tak tido, ibu dia pun tak dapat tido juga la.

Bila anak nangis, apa la nak buat agar anak diam balik. Stress juga tu. Patut la ada orang buang anak dalam kolam ikan. Huh, tingkatkan kesabaran mu !

Belum lagi kene pantang macam-macam supaya anak tak meragam perutnya. Kalau langgar lagi, silalah bayar dengan berjaga malam lagi.

Lepas ada anak, diri pun kurang terurus. Kejap bangun tido, bangun tido. Rambut macam orang gila. Muka tak sempat nak berbedak. Mandi pun,, ikut sempat je.

Kalu dulu basuh kain pakai tangan, nak siapkan basuh kain perlu tiga empat kali ke bilik air dan bilik sebab anak terjaga dari tidur. Masak pun bila suami dah balik rumah sebab anak nak berdukung. Hu.. hu.. hu.. sedih sungguh.

Anak dirasakan punca strees seorang ibu. Gelak anak 20% sedangkan 80% lagi adalah tangisan yang cukup menstresskan. Suami pun tak de masa nak layan.

Hinggalah saya cuba untuk mencintai anak itu. Melakukan segala-galanya hanya kerana sebuah cinta. Dan penat itu akhirnya terbayar dengan sebuah kepuasan.

Itu adalah cerita saya yang tak pernah jaga budak kecil. Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak, biasakan diri dengan ank-anak. Belajar bagaimana menjaga dan menangani segala permasalahan anak dengan positif dan penuh keriangan. 

Anak sangat memahami bahasa emosi anda. Jika anda stress, anak akan menjadi lebih strees dan anda akan merasa rimas dengan sittuasi itu. Positifkan minda dan tindakan anda akan lebih positif dalam menghadapi setiap permasalahan anak. Mereka masih kecil dan sangat memerlukan kasih sayang, perhatian dan tunjuk ajar kita.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com