Tuesday, October 5, 2010

Cerita Budak Sekolah 2

Apa yang dapat anda lihat pada gambarajah di atas ?
a) 1 titik hitam
b) 1 titik hitam pada kawasan berwarna putih
c) kawasan berwarna putihJawapan semuanya betul tapi jawapan anda adalah penentu bagaimana anda melihat sesuatu kejadian ? Positif atau negatif. Hari ini, masyarakat kita bising dengan perangai budak sekolah yang tidak sedap dipandang mata, tidak enak didengar dek telinga. Tapi, berapa ramai nisbah pelajar yang tidak berakhlak itu berbanding keseluruhannya ?

Kita seolah-olah memukul rata dengan menganggap bahawa semua pelajar sekolah kurang berakhlak. Hakikatnya, masih ramai pelajar yang baik dan yang perlu kita ketengahkan kepada media massa dan masyarakat agar kebaikan, kecerdikan serta akhlak pelajar ini dicontohi oleh pelajar lain.

Pilihan ada di tangan kita untuk memperbesarkan zon putih dengan memadamkan zon hitam atau memperbesarkan zon hitam sehingga zon putih hilang dari pandangan. Tapi bagaimana ?

Cabaran budak sekolah sekarang lebih hebat berbanding zaman kita dahulu. Saya sendiri mempunyai telefon bimbit setelah berada kolej matrikulasi, mempunyai laman sosial ketika di universiti dan mempunyai blog ketika sudah berumahtangga.

Tapi budak sekolah rendah hari ini sudah mempunyai telefon bimbit yang canggih, capaian internet, laman sosial, youtube, dan sebagainya yang tiada pada zaman kita sekolah rendah. Dan yang membezakan pelajar yang berakhlak dengan tidak ialah kekuatan iman dan tunjuk ajar ibubapa serta guru untuk mengatakan tidak kepada yang haram dan melalaikan. Kuatkah mereka menongkah arus modenisasi ini ?

InsyaAllah mereka kuat jika adanya kalimah 'INNI AKHAFULLAH' (SESUNGGUHNYA AKU TAKUT KEPADA ALLAH) dalam diri mereka. Dan kitalah yang berperanan untuk menjadikan mereka generasi Islam yang terbaik. Pemilihan teman yang berakhlak membantu anak untuk menjadi lebih baik.
panduankelahiran

1 comment:

  1. saya pernah jadi fasilitator utk program motivasi pelajar bwh pbtc, istimrar dan iks.

    sebenarnya, budak sekolah ada potensi utk jadi lebih baik daripada apa yg kita baca di akhbar.

    dan... kitalah yg bakal mencorakkan mereka.

    ReplyDelete

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com