Tuesday, October 5, 2010

Cucian Cloth DiaperBagaimana untuk mencuci cloth diapers
Jika anda menggunakan cloth diapers lambat laun anda perlu mencucinya. Jangan risau, anda BOLEH mempunyai diapers yang bersih dan segar dengan usaha yang sedikit. Mencuci cloth diapers perlukan jagaan yang lebih sedikit berbanding mencuci baju, tetapi anda akan dapati ia mudah bila anda dah biasa dengan rutinnya menggunakan sabun yang berkesan. Untuk mendapatkan rutin yang sesuai, mulakan dengan beberapa langkah asas kemudian boleh cuba variasi yang lain untuk sesuaikan dengan keadaan, jadi pastikan pilih cucian yang terbaik untuk anda. Saya juga sertakan beberapa tips untuk diikuti sebagai tambahan agar cucian cloth diapers anda menjadi lebih mudah!

Adakah anda tahu cara yang betul cuci cloth diapers?
Jika anda tanya bagaimana untuk cuci cloth diapers pada 10 keluarga, anda mungkin akan mendapat Sembilan jawapan yang berbeza. Apa yang sesuai untuk satu keluarga mungkin tidak sesuai untuk keluarga yang lain, jadi bagaimana untuk anda tahu rutin cucian mana yang paling sesuai untuk anda? Sebenarnya, cara yang “betul” untuk mencuci cloth diapers adalah bergantung kepada apa jenis diapers yang anda ada, apa jenis air yang anda ada (panas/sejuk), apa jenis sabun cucian yang anda ada, apa jenis washing machine yang anda ada (front loading/top loading) dan sebagainya.

Bagaimana Mencuci Cloth Diapers – Diapers yang Baru
Saya tahu anda pastinya tak sabar nak cuba cloth diapers pada anak anda. Tapi sebelum tu, luangkan sedikit masa untuk baca tips berikut:
• Cuba diaper baru sebelum memulakan cucian. Alas dengan kain atau wipes yang kering sebagai penghalang agar diaper bersih. Ini untuk pastikan yang diaper tersebuat muat/padan untuk anak anda.
• Jika ada sebarang tanda pada cloth diapers, hanya tanggalkan dengan air sejuk yang bersih.
• Keluarkan inserts dari pocket diapers.
• Cuci cloth diaper beberapa kali untuk menanggalkan bahan kimia tersisa dan untuk meningkatkan daya serapan cloth diaper.

Bagaimana Mencuci Cloth Diapers – Cucian Asas
Ini adalah cucian yang asas. Ikuti langkah-langkah ini dan anda akan dapati ia permulaan yang bagus.
1. Buang sebanyak mungkin najis yang kelihatan ke dalam mangkuk tandas jika anak anda tidak breasfeed sepenuhnya. Sesetengah orang menggunakan liner di dalam cloth diaper untuk memudahkan bahagian ini.
2. Pastikan cuci(prewash) dan bilas(prerinsing) dengan tangan cloth diapers sebelum masukkan ke dalam baldi.
3. Masukkan diapers yang telah dicusi ke dalam baldi.
4. Cuci cloth diapers setiap 2-3 hari untuk elakkan bau dan kotoran degil.
5. Masukkan ke dalam washing machine. Pilih water level yang maksimum.
6. Gunakan hanya ¼ daripada amaun yang disyorkan oleh pengeluar sabun. Sebaiknya gunakan sabun cuci biasa yang tidak mempunyai bahan peluntur dan bahan kimia terlampau.
7. Lakukan bilasan tambahan (extra rinse)
8. Sebelum jemur, periksa cloth diaper jika kelihatan kotoran degil yang masih belum tanggal.
9. Jemur di bawah cahaya matahari adalah yang terbaik.

Bagaimana Mencuci Cloth Diapers – Kepelbagaian Cucian
Cubalah salah satu cara berikut sebagai variasi kepada cucian diapers anda. Jika yang pertama kurang, cuba cara yang lain pula.
• Campurkan sedikit baking soda ke dalam rinse pertama washing machine anda untuk menghilangkan bau dan membantu menanggalkan kotoran.
• Guna 1/2 sehingga 1 cawan cuka pada bilasan terakhir untuk melembutkan diapers dan menghilangkan bau..
• Cuba campurkan 1/2 cawan jus lemon ke dalam kitaran cucian washing machine untuk membantu menanggalkan kotoran.
• Beberapa titik Tea Tree Oil boleh digunakan pada bilasan terakhir untuk membantu menghilangkan bau.

Tips Semasa Mencuci Cloth Diapers
• Jika washing machine anda mempunyai presoak cycle, cuba gunakan. Ia membantu untuk menanggalkan kotoran sebelum cucian sebenar.
• Jika kotoran dari najis tak nak tanggal, jangan risau. Cuma perlu masukkan sedikit Baking Soda ke dalam cucian dan pastikan jemur di bawah sinar matahari.
• Matahari adalah penanggal kotoran yang terbaik.
• Jauhkan baldi yang berisi cloth diaper dari kanak-kanak.
• Elakkan sabun cuci yang mempunyai haruman terlampau yang boleh menyebabkan kegatalan pada kulit bayi yang sensitif.
• Elakkan fabric softener kerana boleh mengurangkan daya serapan.
• Elakkan mencuci terlalu banyak cloth diaper dalam satu-satu masa. Memadai dengan 2 dozen (24 keping) cloth diaper, jika anda inginkan cucian yang bersih.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com