Thursday, October 7, 2010

Inni Akhafullah


Hari ini saya ingin menyegarkan kembali cerita yang mungkin pernah kita dengar dahulu.


Cerita 1 : Di Manakah Allah ?

Tatkala Umar Al-khattab berjalan di padang pasir bersama pembantunya, mereka menemukan seorang kanak-kanak lelaki yang sedang mengembala kambing.


"Wahai anak, bolehkah engkau menjual seekor kambing ini kepadaku ?" soal Umar.
"Kambing ini adalah milik tuanku," jelas anak itu.
"Tentu tuanmu tidak tahu jika hanya satu sahaja yang dijual," uji Umar.
"Kalau begitu, di manakah Allah ? " soal anak itu.

Subhanallah, soalan itu membuatkan Umar menangis teresak-esak. Betapa anak kecil itu cukup takut pada pengawasan Allah.


Cerita 2 : Saya Tidak Menemukannya .

Seorang guru memberikan setiap anak muridnya seekor ayam untuk disembelih di tempat yang tidak dilihat orang. Setelah petang, semua pelajarnya berjaya menyembelih ayam masing-masing kecuali seorang anak murid yang paling disayanginya.

"Kenapa engkau belum menyembelih ayammu ?" soal si guru.
"Saya tidak menemukan tempat yang mana tiada sesiapa pun yang melihatku kerana sesungguhnya Allah selalu melihatku," jelas pelajar itu.


Cerita 3 : Inni Akhafullah

Seorang perempuan miskin baru kematian ayah dan ibunya. Kelaparan itu menyebabkan dia mengetuk pintu rumah jirannya yang merupakan lelaki kaya di kawasan itu.

"Berikanlah aku sedikit makanan," rayu perempuan itu.
"Boleh tapi engkau perlu menyerahkan dirimu kepadaku,"tegas lelaki kaya itu.

Perempuan itu kembali ke rumahnya dengan hampa. Hari kedua dia menemukan syarat yang sama. Kelaparan menyebabkan si perempuan itu menerima syarat tersebut pada hari ketiga.

Saat mereka ingin 'bersama', perempuan itu menjerit "inni akhafullah" (sesungguhnya aku takut kepada Allah)

Dia terus berlari kembali ke rumahnya walaupun masih kelaparan.


Pengajaran

Betapa ketiga cerita tadi mengisahkan tentang kekuatan iman watak utamanya yang merasakan kebersamaan dan pengawasan Allah terhadap dirinya. Siapakah yang menanamkan perasaan tersebut ke dalam diri mereka ?

Tentu sekali mereka yang selalu bersama-sama dengan mereka. Jika kita ingin anak-anak kita juga begitu saat diuji dengan cubaan dunia, maka kita yang paling hampir dengan anak-anak perlu untuk menanamkan rasa kebersamaan dan pengawasan Allah pada diri dan keluarga kita.

Saat ujian datang menimpa, imanlah yang menjadi kayu ukurnya. Jadi bertindaklah sekarang untuk memperbanyakkan amal agar dengan berambah amal, maka bertambahlah iman di dada.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com