Monday, October 25, 2010

Tips Istiqamah Mendirikan Solat


Solat adalah tiang agama. Tanpa solat, hidup tak berguna, amal menjadi sia-sia dan rumahtangga porak peranda jadinya. Jadi kepada yang sukar untuk solat 5 waktu, cubalah untuk praktikkan tips yang ingin saya kongsikan ini. Tips ini saya praktikkan sejak saya Tingkatan 1. Semoga kita semua tetap mendirikan solat dalam kondisi apa jua pun.

Tanamkan Azam

Pertamanya, anda perlu menanam azam dan tekad yang kuat untuk mendirikan solat waktu 5 kali setiap hari. Ikhlaskan niat anda untuk melakukannya hanya kerana Allah. Dialah yang memberi banyak kenikmatan hidup kepada kita, sedangkan kita seringkali lalai dengan tugas sebagai hambaNya. Jadi, mulai hari ini tanamkan tekad untuk menjadi hamba yang tahu berterima kasih dengan mentaati suruhanNya dan meninggalkan segala laranganNya. Yakinlah bahawa anda mampu untuk melakukannya ! Kalau diri sendiri tak nak, memang tak jalan.


Solat di Awal Waktu

Sebaiknya anda meninggalkan segala urusan yang dilakukan (jika tidak memudaratkan) seperti menonton tv, membuat kerja rumah, bermain dan sebagainya sebaik sahaja anda mendengar azan dilaungkan oleh muazzin. Waktu ini adalah waktu yang paling tepat untuk memotivasikan diri anda mendirikan solat. Jangan sekali-kali bertangguh kerana ia akan memberatkan anda untuk mendirikan solat dan akhirnya waktu solat berlalu begitu sahaja. 


Solat di Surau atau Masjid

Jika rumah anda tidak jauh dari masjid atau surau, gunakanlah kesempatan ini untuk membantu anda mendirikan solat 5 waktu. Terpulang kepada anda untuk solat 5 waktu di surau atau kurang daripada itu mengikut kemampuan anda. Tempat ini mempunyai cas positif yang banyak untuk memotivasikan diri anda serta memberi ketenangan dan kepuasan hidup. Solat di sini lebih khusyu' berbanding solat sendirian di rumah. Selain itu, anda juga akan mendapat kawan baru yang bakal memotivasikan diri anda untuk menjayakan misi ini. Mungkin pada permulaannya anda berat untuk ke surau, tapi beberapa ketika kemudian, anda akan jatuh cinta padanya. Bukankah orang yang mencintai surau dan masjid akan diberi lindungan ketika di padang masyar kelak? Jadi, ringankan langkah anda untuk ke sana.


Solat bersama-sama (berjamaah)

Anda mungkin boleh ke rumah teman yang juga ingin mendirikan solat fardu di surau. Wah, tentu seronok berlumba-lumba untuk beramal di jalan Allah ! Jika tidak, tak salah untuk mengajak ahli keluarga anda untuk solat bersama-sama. Solat berjemaah pahalanya berganda berbanding sendirian. Doa

Berdoalah selalu agar anda diberi kekuatan dari Allah untuk tetap mendirikan solat dalam kondisi apa pun. Jadi pastikan anda membawa kelengkapan solat dan menutup aurat sebaiknya ketika keluar dari rumah. Jangan malu untuk singgah solat di masjid jika masuk waktu solat.


Perbaiki Kualiti Solat

Dalami ilmu berkaitan solat untuk memperbaiki kualiti solat anda. Lengkapkan solat fardu anda dengan solat sunat seperti solat rawatib, hajat, dhuha, taubat, tahajud dan sebagainya.


Hafaz surah baru

Adalah lebih lengkap jika anda menghafaz surah baru untuk dibaca dalam solat anda nanti. Anda juga boleh mengulang kembali surah yang telah dihafaz sebelum ini untuk lebih lancar. Jika berkesempatan, hafaz juga terjemahan bagi ayat yang anda hafaz agar dapat menambah kekhuyukan ketika solat.


Checklist dan hadiah

Untuk mengetahui prestasi kejayaan anda mendirikan solat 5 waktu setiap hari, tandakan setiap kejayaan anda dalam borang checklist solat 5 waktu anda. Memberi hadiah untuk diri sendiri juga perkara menarik untuk terus memotivasikan diri anda. Apa saja walaupun sekecil gula-gula. 

Saya doakan agar kita semua diberi kekuatan untuk tetap mendirikan solat kerana solat adalah solusi utama dalam banyak masalah kehidupan kita. Maka, rajin-rajinkan diri untuk solat.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com