Wednesday, October 27, 2010

Tips Memberikan Nasihat


Assalamualaikum semua.

Ada kalanya anda tentu teringin untuk menasihati seseorang agar menjadi lebih baik daripada sebelumnya. Tapi, sukar sekali menyusun kata untuk meluahkan apa yang dirasa. Bimbang juga, perubahan yang baik tiada, bahkan membawa sengketa. Jadi, saya ingin sekali berkongsi dengan anda bagaimana cara untuk memberi nasihat yang baik kepada orang lain.


Ikhlaskan niat
Pertamanya, anda perlu meluruskan niat sebelum menegur seseorang. Apakah motif teguran tersebut ? Adakah untuk membuka aib mereka lalu mengangkat tinggi darjat anda di mata orang lain ? Adakah sekadar satu penghinaan kepadanya ? Atau anda benar-benar ikhlas menegur kerana Allah ? Jika niat anda selain daripada kerana Allah, maka luruskanlah dahulu niat anda.

Perbaiki Hubungan
Teguran bukan senang untuk ditelan, ia bagaikan tamparan yang menyakitkan. Bekasnya bukan sekadar di muka tapi lebih parah lagi di hati. Jadi, sebaiknya jika mampu, kenalilah orang yang anda ingin nasihati itu. Siasati, apakah punca kekhilafan dia dan bagaimana cara terbaik untuk menegurnya agar teguran itu dapat diterima dengan hati yang terbuka.

Sendirian
Malu besar jika teguran itu dibuat di khalayak ramai. Apatah lagi jika yang ditegur itu adalah orang terkenal, ternama dan pemimpin rakyat. Teguran yang baik jika dibuat di khalayak ramai hanya mengundang mudarat dan tiada manfaat. Maka gunakanlah kesempatan jika memungkinkan anda untuk berdua sahaja bersamanya. Teguran ini lebih diterima dengan hati terbuka.

Tegur Kerana Sayang
Tegurlah seseorang kerana anda menyayanginya kerana Allah. Nyatakan diawalnya bahawa anda ingin meminta maaf jika teguran anda mengguris hatinya tapi ia penting kerana anda menyayanginya kerana Allah. Kata-kata begini membolehkan orang yang ditegur siap untuk menerima teguran anda. Jadi sebaiknya yang menasihati dan yang dinasihati adalah sejantina, takut-takut lain pula jadinya.

Memuji sebelum menegur
Besarkan hati seseorang dengan kebaikan yang ada padanya. Nyatakan apa yang anda kagumi dengannya. Kemudian, nyatakan teguran anda dan sebaiknya. Jika tidak, dia akan merasakan bahawa kebaikan dan pengobanannya seolah-olah tidak dihargai. Seseorang tidak memerhatikan apa yang dikatakan tapi bagaimana ia diperkatakan. 
 
Hadiah
Jika anda ingin menegur dia agar bertudung, tak salah untuk anda memberikan hadiah tudung kepadanya sebagai dorongan. Pastikan dia memahami niat anda untuk mendorong dia ke arah kebaikan dan bukan untuk menghinanya. Salah faham akan meretakkan hubungan anda.
Perubahan memerlukan masa
Bukan senang untuk berubah, ia memerlukan mujahadah yang sangat tinggi, jadi bersabarlah dalam memberikan dorongan kepadanya untuk berubah. Tiba masanya, mungkin dia lebih baik daripada kita.

Tingkatkan kebaikan
Hati kita umpama sebiji gelas, jika kita mengisinya dengan air (kebaikan), maka ruang kosong (kejahatan) akan berkurang. Begitulah sebaliknya. Jadi jangan diungkin kesalahan lalu tapi perbanyakkan dorongan untuk dia melakukan kebaikan sehingga kejahatan akan terhilang dengan sendiri.

Tutupilah Aibnya
Pastikan anda tidak membicarakan aibnya di hadapan orang lain melainkan untuk mendapatkan nasihat seperlunya tanpa menyebutkan nama. Atau sesuatu yang dibolehkan oleh syarak. Jika tidak, nasihat anda sekadar mencurah air di daun keladi. Dia akan kecewa dengan kepercayaan yang diletakkan pada anda.

Doa
Jangan lupa untuk berdoa kepada Allah agar dia dan anda diberikan kekuatan oleh Allah untuk tetap melakukan kebaikan. Allahlah yang membolak-balikkan hati kita. Kita sekadar berusaha, Allah jualah yang menetukannya. Dan kepadanya jualah kita akan kembali.

 Berlapang dada
Anda perlu sedar bahawa setiap orang ada hak, pandangan dan pegangan mereka sendiri. Berlapangdadalah ketika nasihat anda tidak diterima atau belum dapat diaplikasikan pada waktu terdekat ini. Bersabarlah selalu kerana Allah selalu berserta orang yang sabar.
" Berikanlah aku nasihat di kala aku sedang bersendirian, dan janganlah
nasihati aku di kala aku di tengah kerumunan orang. Memberi nasihat di
tengah keramaian orang samalah dengan kehinaan dan aku tidak sudi
...mendengarkannya. Apabila engkau tidak sependapat denganku dan aku tidak
mahu mematuhi nasihatmu, maka janganlah marah ".
(imam syafie)

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com