Wednesday, October 13, 2010

Tutorial : cara download youtube

you tube Bagaimana cara download youtube


Assalamualaikum, artikel ni didapati masa saya berblog walking di sini. Semoga bermanfaat untuk semua.

Secara asasnya, video di Youtube berformat dalam bentuk .flv, salah satu format keluaran Flash yang boleh ditonton menggunakan FLV Player. Bagi membolehkan video ini ditonton selepas didownload, kita memerlukan FLV Player untuk memainkannya, atau melakukan pertukaran kepada format lain yang boleh dimainkan oleh Media Player.


Untuk mendownloadnya, ada beberapa cara yang mungkin boleh anda pilih. Faiz akan senaraikan semuanya dan anda pilih cara mana yang paling mudah untuk mendownload video Youtube ini.

Berikut adalah cara-cara yang boleh anda ikuti:

Download Video dari Komputer
1. Real Player Gold
Untuk mendownload Video Youtube secara terus melalui komputer (connection dengan internet perlu ada), anda memerlukan program Real Player Gold. Jika anda memiliki program tersebut di komputer anda, apa-apa video yang mempunyai format flash dalam laman web apa pun, cukup menggunakan klik kanan tetikus di atas video yang anda ingin download dan pilih “Download Video”

2. Easy YouTube Video Downloader
Jika Anda menggunakan browser Firefox, anda boleh install satu plugin Easy YouTube Video Downloader yang akan memudahkan anda apabila menlayari youtube atau apa-apa laman video. Anda hanya perlu klik kanan tetikus saja untuk mendownload.Download Video dari Video Downloader


Laman web video downloader ini merupakan laman yang cukup mudah untuk digunakan. Anda hanya perlu copy dan paste URL Video dari Youtube, Metacafe, DailyMotion, dll dan seterusnya mendownload videonya. Jangan lupa, anda juga perlu meletakkan extension name pada video yang di download .FLV ketika ingin mendownload video, supaya video tersebut boleh dimainkan pada FLV Player Anda.

Lebih kurang sama dengan laman web Downloader9. Laman web ini juga boleh membantu anda mendownload pelbagai video dari beberapa laman web video. KeepVid juga membantu anda menukarkan file berformat FLV atau MP4.

3. Vixy
Vixy juga lebih kurang sama seperti keepvid membantu anda mendownload video dan menukarkan ke format AVI, MOV, MP4, dan 3GP. Iklan juga banyak di laman web ini.

Laman web ini percuma dan menyediakan pelbagai kemudahan kepada anda untuk menukarkan format video lain kepada WMV, MP3, MP4, MOV, 3GP, AVI, MPG, dll. Walaupun mempunyai pelbagai fungsi yang memudahkan pekerjaan anda, iklan-iklan pop-upnya cukup membuatkan anda tidak selesa.

Laman ini juga bagus tetapi iklannya yang cukup banyak boleh memningkan kepala..adei!. Jangan pula kelam kabut sekiranya terklik iklan di sana ketika ingin download atau ingin melakukan rename terhadap video anda.

Ini merupakan laman web video downloader yang cukup simple. Hanya copy paste dan download. Siap!

Selamat mendownload video dari youtube. 

Komen saya : Youtube tu ada yang baik dan buruknya, semoga kita bijak memilih mana yang terbaik untuk kita semua.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com