Friday, November 12, 2010

Ayam HALAL dah HABIS ?


Pada suatu petang saya pergi membeli di sebuah kedai runcit yang berdekatan dengan rumah saya ketika di Taman Panorama Rapat Indah, Gunung Rapat, Ipoh. Kebanyakan kedai milik bangsa Cina kerana majoriti bangsa Cina yang mendiami taman ini. Masa tu baru pindah. Ketika sedang memerhati barangan di kedai, mata sempat melihat peti sejuk yang penuh dengan ikan  dan ayam mentah.

"Berapa harga sekilo ayam? " soal saya sambil membelek-belek beberapa ekor ayam yang terdapat dalam peti sejuk.
Wanita Cina itu datang mendapatkan saya dan membelek-belek semua ayam yang masih berbaki.
"Ayam HALAL dah habis," terang wanita itu tanpa menjawab soalan saya tadi.


Saya terdiam sejenak, 'Ayam HALAL dah habis', nilah kali pertama dengar pernyataan seperti ini.

"Tak pelah, saya beli ikan kembong sekilo ye," ujar saya sambil beredar ke kaunter untuk membayar barang-barang yang dibeli.

Ayam HALAL ?
Apakah yang membezakan ayam HALAL dan ayam HARAM ? Adakah kita pernah mempersoalkan HALAL ke ayam yang kita makan setiap hari ? Atau asal jumpa ayam je terus telan.
  • Ayam HALAL adalah ayam yang didapati secara halal dan bukan dicuri atau dibeli dengan duit haram.
  • Ayam HALAL adalah ayam yang diberi makan makanan yang HALAL dan bukan makanan atau suntikan yang mengandungi unsur HARAM seperti platlet darah babi dan sebagainya. Bab ni susah sikit sebab tak nampak.
  • Ayam HALAL adalah ayam yang disembelih dengan bacaan Basmalah oleh orang Islam yang baligh, berakal dan memutuskan urat halkum dan marikh dengan alat yang tajam.
  • Dimasak dengan bahan yang halal oleh muslim yang sebaiknya tidak meninggalkan solat.


Kenapa HALAL penting ?
Makan makanan yang HALAL adalah satu kewajipan kerana ia akan menjadi darah daging kita dan seterusnya membentuk akhlak dan IQ seseorang individu. Makanan haram akan memudaratkan dan seterusnya membawa kita ke neraka. Hakikatnya, para sahabat Rasulullah saw memandang suatu kelalaian umpama sebuah gunung yang menghempap mereka namun kita menanggapnya sekadar lalat yang ditempis lalu pasti akan berlalu pergi.

Lebih menyedihkan, kita selalu menganggap syurga dan neraka sekadar angin lalu.

Cerita tentang Ayam HARAM


Ayam HALAL
- HPA  di sini

Saya sebagai seorang suri rumah mengakui bahawa sukar untuk mencari ayam yang benar-benar halal seperti yang disenaraikan di atas. Ayam HPA agak mahal berbanding ayam biasa tapi jika dibandingkan dengan tahap penjagaan ayam selama 40 hari berbanding ayam biasa 25 hari, makan herba dan habatus sauda' hari-hari, kalah kita mahupun MB Kelantan (katanya, dia pun tak makan habatus sauda' hari-hari) serta dipantau panel syariah sepanjang proses penyembelihan, maka harga tersebut amatlah kecil nilainya. Fikir-fikirkanlah sendiri.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com