Friday, November 26, 2010

I LOVE MYSELF


Ungkapan I LOVE U seringkali mengatasi ungkapan I LOVE MYSELF sehingga terasa sangat janggal untuk disebut. Kita juga biasa mendengar ungkapan bahasa Mandarin WO AI NI (SAYA CINTA AWAK) tapi tak pernah mendengar WO AI WO (SAYA CINTA DIRI SAYA). Adakah kita mencintai orang lain melebihi rasa cinta dan sayang kita pada diri kita sendiri ? 
Islam juga menganjurkan kita mencintai diri sendiri sebelum keluarga kita daripada panasnya bahan api neraka : "Jagalah dirimu dan keluargamu dari azab api neraka" (66:6)

Apa pentingnya mencintai diri sendiri ?
Ungkapan I LOVE MYSELF sebenarnya meningkatkan tahap percaya diri seseorang. Orang yang tinggi tahap percaya diri adalah orang yang hebat dan berjaya dalam setiap usahanya. Dialah yang melakar kejayaan demi kejayaan untuk dirinya kerana dia percaya bahawa dia mampu mencapai kejayaan. Setiap dugaan dianggap sebagai ujian kecil untuk meraih kejayaan yang lebih besar.

Ungkapkan I LOVE MYSELF setiap hari sehingga kita benar-benar merasai bahawa kita memang benar-benar mencintai dan menghargai diri kita. Semestinya kita adalah aset yang paling bernilai. Dengan itu, kita telah mengarahkan minda bawah sedar kita bahawa kita memang seorang yang paling bagus, baik dan berharga. 

Bila kita memang menyukai diri kita, orang juga akan mula menyukai kita. Bila orang menyukai kita, orang akan menyukai apa yang kita katakan dan barang yang kita tawarkan. Bagi penjual, tahap percaya diri mampu meningkatkan graf jualan anda. Bagi pekerja, tahap prestasi kerja akan bertambah dan bagi pelajar, tahap prestasi akademiknya akan cemerlang.


Mengorak Langkah
Jika anda menunggu bas di perhentian bas. Tiba-tiba anda melihat bas berlalu tanpa berhenti mengambil anda. Apakah yang anda fikirkan ?


Jika anda percaya pada diri anda bahawa anda akan dapat menaiki bas tersebut. Anda akan mengejar bas tersebut dan menjerit : "Tunggu..tunggu !" Tentu sekali bas akan berhenti dan anda pasti akan dapat menaikinya.


Tapi jika anda tidak ada percaya diri, anda akan berfikir : 'mesti tak sempat nak kejar bas ni.' Maka anda akan terus duduk dan membiarkan bas tersebut berlalu pergi. Itulah perbezaan antara orang yang percaya dan tidak mempercayai diri mereka.


Selamat dunia dan akhirat
Orang yang tinggi percaya diri dan mencintai dirinya akan percaya dan memastikan dirinya bahagia di dunia dan akhirat. Di dunia dia berusaha untuk hidup selesa dan di akhirat juga terlepas dari azab api neraka. Dia percaya dengan sebenarnya bahawa janji Allah itu pasti benar dan dia berusaha untuk mencapainya dengan sedaya upaya.

Jadi, sanggupkah anda mengucapkan I LOVE MYSELF setiap hari pada diri anda? 

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com