Thursday, November 25, 2010

Lengan : Aurat yang diabaikan

Assalamualaikum semua.

Ramai yang beranggapan bertudung sudah cukup untuk memenuhi syariat menutup aurat. Lalu kita tanpa bersalah memakai baju berlengan pendek atau tiga suku untuk keluar ke tempat-tempat awam atau kawasan yang dapat dilihat oleh lelaki ajnabi atau non-muslim lainnya. Kenapa ia terjadi ? Kerana kita hidup dalam masyarakat yang kebanyakannya berpakain sedemikian sehingga ia menjadi satu kebiasaan walaupun bertentangan dengan syariat menutup aurat.

Jika anda bertanya pada golongan sebegini, kemungkinan besar mereka mampu menyatakan dengan tepat bahawa lengan adalah satu daripada aurat wanita. Tapi kebiasaan menyebabkan mereka terus melakukan kesalahan tersebut. Dulu saya juga begitu, sehingga suatu kejadian yang menyebabkan saya menguburkan semua baju berlengan pendek.

Waktu tu saya di tingkatan dua di sebuah sekolah berasrama. Disebabkan hari minggu, saya memakai baju lengan pendek ke koperasi sekolah. Tapi seorang pengawas koperasi lelaki yang bertugas memakai baju t-shirt berlengan panjang. Setahu saya, baju t-shirt berlengan panjang adalah baju kesukaannya. Kejadian itu membuatkan saya berfikir : Kenapa dia mampu melakukan suatu perkara yang saya sepatutnya wajib melakukannya tapi saya belum melakukannya ? Kenapa seorang lelaki mampu berlengan panjang tapi saya masih berlengan pendek ?

Saya juga adalah seorang yang suka duduk di kerusi hadapan apabila diadakan kursus atau bengkel di sekolah. Waktu itu, penceramah lelaki memakai baju lengan pendek. Jika dia menggerakkan tangan ketika berucap di hadapan saya, saya akan menundukkan wajah ke bawah sehingga memutikkan semangat untuk istiqamah memakai baju berlengan panjang. Jika pakai baju lengan pendek dengan mengangkat tangan ketika bercakap, orang akan mudah melihat ketiak kita. Wah, malunya saya !

Sejak itu, saya menguburkan baju lengan pendek saya tanpa bernisan walaupun ramai yang kehairanan melihat saya yang langsung tidak mempunyai baju berlengan pendek. Cukup menghairankan !

Jika anda memakai baju berlengan panjang, ia lebih selamat dan mudah diubahsuai mengikut keadaan. Jika tiada lelaki ajnabi, lengan baju boleh dilipat ke atas menjadi pendek agar selesa melakukan kerja dan diturunkan ke keadaan asal bila ada lelaki ajnabi. Cukup memudahkan kerana anda tidak perlu tergesa-gesa berlari mendapatkan baju lain atau tuala untuk menutup lengan anda. Islam itukan suka pada apa yang paling mudah. Tone warna lengan juga lebih cerah dan terjaga daripada pancaran ultra UV. Awet muda tu. 

Pilihlah untuk menyelamatkan bahagian yang tidak sepatutnya dilihat oleh lelaki ajnabi kerana pandangan mata cenderung untuk menggugat nafsu serakah seorang lelaki. Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Sanggupkah anda menyahut cabaran ini ? 
panduankelahiran

2 comments:

  1. memang ni bhgn yg saya sering abaikan..tahu & ingat tp kadang2 pakai gak yg 3/4 tu.. Semangat2..mesti cuba!!

    ReplyDelete
  2. selamat bermujahadah untuk kak azma dan muslimah lainnya. Kita mampu malakukannya. InsyaAllah.

    ReplyDelete

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com