Thursday, November 4, 2010

Seni Berumahtangga


Alhamdulillah, diberi kesempatan dari Allah untuk menyambung siri pesan buat isteri. Seni rumahtangga adalah sedikit sebanyak kupasan saya berkaitan siri sebelum ini. Siapa yang tak nak kawin ? Pastinya semua yang belum nikah nak sangat nikah. Siang tertunggu-tunggu dan malam termimpi-mimpi : siapakah pasangan sehidup semati ? Yang dah ada satu isteri, masih mencari-cari calon untuk memenuhi 3 kekosongan lagi. Wah begitu hebatnya penangan sebuah pernikahan ! Topik yang tidak pernah basi la katakan.


Namun, hidup tidak selalunya indah, laut tak selalunya tenang. Tiba masanya, hujan pastikannya turun, taufan tentunya melanda kerana itulah suratan kehidupan. Namun bagaimana kita mengelola kemudi, saat bahtera pernikahan diamuk badai yang mengganas ?

Kenapa pergaduhan terjadi ?
Kita perlu sedar hakikat bahawa suami dan isteri datang dari 2 jantina yang berbeza, keluarga yang berbeza, didikan dan perangai yang berbeza. Dalam mengenali, memahami dan menyulami perbezaan ini tentu sekali berlaku banyak percanggahan pendapat. Pernikahan juga datang bersama tanggungjawab, siapkah kita belajar untuk memikul tanggungjawab yang tidak pernah kita sentuh sebelum ini ? Dan ramai yang kecundang kerananya.

Bersiap dengan sabar
Kepada yang belum bernikah, bersiaplah menuju hari bahagia anda dengan sebaiknya. Belajar dan praktikkan selok-belok agama dan kehidupan berumahtangga sehingga bagaimana mendidik anak-anak. Ia penting agar anda tidak terkejut dengan perubahan yang bakal terjadi setelah nikah dan menimang cahaya mata. Dunia bujang dan dunia berumahtangga adalah dua dunia yang cukup berbeza. Pernikahan membawa anda untuk lebih dewasa dan meninggalkan zaman anak-anak dan remaja.

Pilih memilih
Sebelum nikah, pilihlah pasangan yang terbaik agamanya, akhlaknya, keturunannya (keluarganya), urusan rumahtangganya. Selidiki juga kelemahan dan kekurangannya agar anda siap menerimanya setelah nikah. Kita nak nikah dengan orang sanggup susah dan senang bersama kita, masa muda kita hingga di hujung nyawa kita. Jadi pilihlah yang terbaik untuk kita. Pastikan juga ibubapa kita dan calon pasangan merestui pernikahan kita. Belanja nikah ni bukan sikit, jadi baik juga kalau ada tabungan dari sekarang.

Setelah nikah
Seronokkan dapat nikah :) Itulah orang yang kita tunggu-tunggu dan tercari-cari sebelum ini : belahan hati kita. Siapa pun dia, dialah anugerah Allah yang terbaik untuk kita. Kalau ada cela, belajarlah menghargai kebaikan yang masih banyak pada dirinya. Ingatlah bahawa usia pernikahan kita masih baru dan banyak lagi yang perlu kita timba untuk meneroka samudera rumahtangga. Perbaikilah diri dengan memperlengkapkan diri dengan ilmu rumahtangga dan pendidikan anak-anak. Ingat, anda bukan sekadar mengambil pasangan anda sahaja tapi seluruh keluarganya juga menjadi keluarga besar anda. 

Saat samudera bergelora
Saat samudera bergelora, belajarlah untuk bersabar. Kemarahan akan memburukkan lagi keadaan. Mintalah nasihat daripada ibubapa untuk memperbaiki hubangan anda dan pasangan. Itulah pentingnya menikah dengan restu ibubapa kedua-dua belah pihak, ibubapa akan memberikan solusi terbaik untuk permasalahan kita dan bukannya menambahkan masalah. Jika permasalahan itu berpunca dari kita, siaplah untuk berubahan. Dengan  perubahan anda, insyaAllah pasangan juga akan berubah menjadi lebih baik walaupun terkadang mengambil masa yang lama.

Belajar dan terus belajar
Walau berapa pun usia pernikahan kita, kita perlu terus belajar untuk saling mengenali, memahami, memaafkan dan membantu pasangan kita dengan seoptima mungkin. Kenapa ? Kerana setiap tahap pernikahan itu berbeza cabaran dan keperluannya sehingga menuntut perubahan diri dan kehidupan berumahtangga. Sebagai contoh, kelahiran cahaya mata, peningkatan usia anak, kos hidup, tekanan kerja, keadaan masyarakat, keperluan pelajaran anak-anak, kahadiran menantu dan cucu, tahap kesihatan, pencen, zaman tua dan kematian. Terbukalah dengan perubahan yang mungkin di luar jangkaan anda. 

Allahlah sebagai pembantu
Jangan pernah lupa bahawa kita sentiasa bertuhan. KepadaNyalah tempat untuk meminta rezeki, solusi dan perlindungan. Letakkanlah diri, pasangan dan anak-anak anda di bawah perhatian, pertolongan dan perlindungan Allah. Ikatlah mereka dengan cinta dan pengawasan Allah kerana Allahlah tempat untuk meminta tolong. Rumahtangga yang didirikan tanpa tiang agama selalu gagal untuk bertahan lama.

Akhir kalam, semoga akad pernikaha kita yang disaksikan oleh Allah membawa kita ke syurgaNya. Tentu laluannya bukan mudah, maka sabarlah dalam melalui mehnahnya kerana di hujungnya Syurga sedang melambai di sana. Sanggupkah kita menyahut cabaranNya ?
panduankelahiran

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com