Sunday, November 7, 2010

Tips Menerima Teguran


Assalamualaikum semua. 

Semestinya kita tidak sunyi daripada menerima teguran, lembutnya terkadang sukar untuk mengubah kelakuan bahkan ada teguran yang sangat tajam sehingga menikam ke jantung. Terkadang air mata gugur kerana sebuah teguran yang hadir secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun rupa sebuah teguran itu, hakikatnya kita perlukan teguran untuk memperbaiki kualiti prestasi diri kita dan hidup yang kita jalani. Tapi bagaimanakah cara kita bersikap apabila ditegur ?


1. Sabar
Saat anda dilempar dengan teguran, komen atau kritikan, tindakan anda yang pertama adalah SABAR. Dengarkan semua kata-kata yang dilontarkan oleh pengkritik tanpa membalas dengan keras. Siapa pun dia, apa pun statusnya, berapa pun usianya : jangan dipersoalkan. Diamkan mulut anda yang satu dan mendengarlah dengan dua telinga anda.

2. Ucapkan terima kasih
Setelah si pengkritik selesai menyampaikan kritikan, belajarlah untuk mengucapkan terima kasih. Bukan mudah untuk seseorang menyampaikan teguran di hadapan kita. Betapa sikap berani tersebut perlu kita hargai  kerana ramai yang lebih suka membincangkan keburukan kita di belakang kita. Menjaja-jajanya sehingga seluruh isi bumi dan langit mengetahuinya. 

3. Tenang & fikir
Mungkin anda ingin mencari kawasan yang tenang untuk meredakan perasaan anda. Maka lakukanlah tadabbur Quran, tafakur alam atau menangis semahu-mahunya. Kemudian timbang-timbangkan teguran yang telah meluluhkan hati anda tadi. Hakikatnya, tak ramai orang yang mampu memberi teguran yang berhikmah tapi belajarlah untuk menerima apa yang diungkapkan.

4. Bertindak
Jika teguran itu benar dan anda mampu untuk berubah menjadi lebih baik. Maka lakukanlah perubahan tersebut walaupun perit kerana ia bagus untuk kecemerlangan diri anda. Mungkin perubahan itu tidak mampu dilaksanakan sekarang tapi pada masa mendatang. Berbincanglah dengan orang yang dipercayai dan pakar untuk membantu anda. Jika perubahan itu penting untuk agama anda, maka mohonlah pertolongan Allah untuk mempermudahkan urusan anda. Berubahlah kerana Allah.

5. Elakkan Permusuhan
Jika teguran itu tidak benar dan sebagainya, maka maafkanlah pengkritik tersebut kerana kita sendiri pun terkadang khilaf memberikan pendapat, tersasar dalam penelitian. Islam itu bersaudara dan tidak sempurna iman seseorang itu sehingga dia menyayangi saudaranya seperti mana dia mencintai dirinya sendiri. Belajarlah untuk memaafkan kesilapan orang lain.

Saat kritikan itu dilontarkan padamu, maka sambutlah dengan rela hati. Berubahlah sayangku kerana kau punya waktu untuk itu.

2 comments:

  1. memberi dan menerima teguran.. 2-2 juga sukar, namun teguran yang membina pasti mudah dietrima berbanding teguran yg menjatuh..

    ReplyDelete
  2. betul tu.semogamenegur, menerima teguran dan berubah, semuanya krn Allah.

    ReplyDelete

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com