Monday, November 22, 2010

Wanita : Bukan Sekadar Ibu Tapi Juga Isteri


Setiap pasangan yang berkahwin pasti menginginkan anak hasil pernikahan mereka. Tidak lengkap rasanya sebuah pernikahan tanpa hilaian ketawa anak yang digelar buah cinta ibubapa. Anaklah pengikat kasih sayang ibubapa (dengan tanggungjawab terhadap anak sebenarnya).

Setelah pelbagai cara dicuba, akhirnya anak yang didambakan lahir ke dunia. Ramai bapa yang menyangka bahawa tugas untuk menjaga, memandikan, menidurkan, menyusukan dan pelbagai layanan yang diperlukan oleh anak-anak adalah ibunya. Pantang anak menangis ibulah orang yang bakal dicari. Lalu ibu disibukkan dengan tugas memenuhi keperluan anak yang kian bertambah saban tahun apabila bilangan anak juga kian bertambah. 

Disebabkan kesibukan menjaga anak-anak, si ibu terlupa untuk mempersiapkan dirinya tampil menawan seperti di awal pernikahan dulu. Baginya, anaklah yang utama sehingga makan pun tidak berkesempatan lagi. Apatah lagi jika ibu adalah wanita berkerjaya, lagilah kepenatan tatkala tiba di rumah. Belum termasuk anaknya adalah anak istimewa yang menuntut perhatian yang lebih. Bagi suami, itukan tugas rasmi ibu rumah tangga. Lalu ramai suami yang berlepas tangan daripada turut meringan tanggungjawab isteri dalam mengurus rumah dan anak-anak.

Sayangnya, kesibukan seharian ibu bukan sekadar mengakibatkan si ibu terabai mengurus diri sendiri tapi tidak berkesempatan melayan suami yang dirasakan sudah dewasa untuk mengurus diri sendiri berbanding anak-anak yang masih kecil. Akibatnya, si suami mula berjauh hati, perhatian isteri bukan lagi untuknya tapi dirasakan perhatian tersebut diberikan secara berlebihan terhadap anak-anak. Kekosongan ini cukup besar buat seorang suami tapi seringkali dibincangkan bersama rakan-rakan di luar rumah dan bukannya bersama isteri yang merupakan aktor utama dalam rumah tangga mereka.

Lalu masalah kian bertambah apabila wujud orang ketiga dan sebagainya. Sedangkan pada awalnya masalah diceritakan sekadar untuk didengari dan difahami tapi ternyata pada tempat yang tidak tepat. Masalah ini bukan masalah baru dan dihadapi oleh segelintir pasangan yang berumahtangga tapi dihadapi oleh semua pasangan yang pernah berumahtangga. Persoalannya bukan pada masalah tapi bagaimana kita menghadapa masalah tersebut.

Jika suami merasa dirinya diabaikan oleh isteri, pertamanya anda perlu telus untuk berterus-terang dengan pasangan anda. Menjaga dan mendidik anak, mengurus rumahtangga, bekerja dan melayan suami adalah tugas besar untuk para isteri. Dan anda sebagai suami seharusnya berasa bersyukur kerana isteri anda berusaha untuk melakukan semua tugas tersebut yang mana jika anda yang mengambil alih semua tugasan isteri selama seminggu tentu sekali anda akan pengsan keletihan. Jadi apa yang perlu anda lakukan sekarang ?

Menghargai
Hargailah usaha isteri dalam melaksanakan semua tanggungjawabnya sebagai isteri dan ibu yang mana semua tugasan tersebut mungkin perkara baru baginya. Hakikatnya ramai isteri yang baru belajar ilmu rumahtangga setelah nikah seperti ilmu memasak, mengemas rumah, menjaga anak, menjaga suami dan sebagainya. Jadi hargailah pengorbanannya.

Membantu
Jika anda menyayangi isteri anda, tak salah jika anda membantu tugasan isteri anda seperti menjaga anak, memasak, mengemas rumah dan sebagainya. Dengan membantu isteri, ikatan cinta isteri terhadap anda akan bertambah utuh. Dengan itu juga suami dapat merasai sendiri bagaimana susahnya menjaga anak, mengurus rumahtangga di samping mempunyai kerjaya di luar rumah. Dalam masa yang sama suami sebenarnya memberi ruang waktu untuk isteri mengurus dirinya sendiri dan tampil menawan seperti dulu. Sebelum terlupa anak isteri juga adalah anak anda, maka tugas mendidik dan menjaga anak bukan sahaja tugas isteri tapi tugas suami juga. Hasilnya, anda akan lebih disayangi dan dihormati oleh anak-anak.

Nyatakan suara hati
Jika anda ingin hubungan anda seromantis dulu apalah salahnya jika anda menyuarakan suara hati anda kepada pasangan bukan pada orang lain yang tidak dapat menyelesaikan masalah anda. Buatlah kejutan pada pasangan anda seperti membeli hadiah yang disukainya. Banyakkan berdoa pada Allah agar diberi jalan keluar untuk permasalahan yang anda hadapi.

Beradaptasi 
Kita perlu sedar bahawa masa privercy untuk suami isteri bersama agak terhad apabila mempunyai anak. Jadi anda perlu bijak mengurus waktu untuk bersama. Kesefahaman dan tolak ansur sangat penting agar bahtera rumahtangga yang kita bina tetap teguh walau badai melanda.

Kepada para isteri, lidah suami selalu berada di belakang hatinya. Lelaki jarang sekali meluahkan sesuatu dengan kata-kata, maka isteri perlu bijak membaca bahasa badan para suami. Sebolehnya, seramai mana pun anak kita, suami tetap berharap bahawa dia tetap anak sulung yang perlu diutamakan. Walaupun suami suka rumah kita kemas, makanan sedap, anak semua terurus tapi dia masih tetap berharap bahawa isterinya tetap menjadi isteri yang melayan dan mendengari suara hati mereka. Seperti isteri, suami juga sedang beradaptasi dengan perubahan hidup yang sedang kita hadapi. Maka, belajarlah untuk saling memahami, membantu, menghargai dan memaafkan kesilapan pasangan kita.

Semoga Allah memperteguh hubungan kita hingga ke syurga. Amin.
panduankelahiran

2 comments:

  1. Salam Ummu, selamat berkenalan! Tima kasih lawat blog kembara Akak tadi. Entry yg membina jiwa ni. Akak takder anak tp ada 3 org anak tiri tp Alhamdulillah deme menerima Akak sebagai Mummy dan amat hormat. Lelaki tak bersuara? Hmm suami Akak cakap apa yg ada dlm benak dia, tak simpan2! Tp bagus gak apa yg dia suka dan tak suka dia cakap direct, akak pun 2 kali 5 enambelas! Maaf mathematics tak bape pandai!

    ReplyDelete
  2. w'salam. nice 2 meet u.

    bagus juga klw dia ckp direct, tp jgn cepat terasa hati. apa yg dia ckp utk kebaikan bersama.

    semoga terus ikhlas mendidik anak wlwpun anak tiri. anak mampu membaca ketulusan hati ibubapa mereka.

    ReplyDelete

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com