Thursday, December 16, 2010

Bolehkah Belajar Seks Dari Video dan Kitab Kamasutra ?


Dewasa ini kita disogokkan dengan pelbagai informasi seks berupa youtube, video, e-book kamasutra, buku-buku, siaran tv, astro dan pelbagai media cetak yang lainnya. Sedar atau tidak, inilah punca utama masalah zina dan buang anak di seluruh dunia saat ini - diransang dengan keghairahan seks tanpa pedoman al-Quran dan Iman. Persoalannya,  Bolehkah Belajar Seks Dari Video dan Kitab Kamasutra ?


Berdasarkan soalan yang dihantar kepada para ustaz, masyarakat sebenarnya menonton aksi seks atas beberapa sebab :
a) ingin mengetahui posisi terbaru yang boleh dipraktikkan bersama suami/isteri.
b) ingin belajar cara seks bagi pasangan akan berkahwin
c) ingin mengelakkan zina dengan mencapai klimaks apabila menonton filem porno bagi yang belum berkahwin
d) ingin belajar tentang seks walaupun masih sekolah  
e) pengaruh kawan dan media massa

Kenapa bahan tersebut dijadikan sebagai rujukan ?
Ramai yang menjadikan video seks, youtube dan kitab posisi kamasutra sebagai bahan rujukan utama untuk mengetahui tentang perilaku seks kerana ia mudah didapati di internet dan pasaran semasa. Ia juga mengajarkan langkah demi langkah bagaimana untuk melakukan seks melalui video atau gambar lengkap di e-book.

Apakah hukumnya belajar dari bahan tersebut ?
Hukumnya adalah Haram kerana
a) haram melihat aurat orang lain apalagi tanpa seurat benang pun yang menutupi badannya.
b) haram melihat orang melakukan seks walaupun melalui video
c) haram melihatnya walaupun dengan niat untuk belajar atau mengekang nafsu daripada berzina
d) haram meniru cara seks bukan Islam seperti homoseks, lesbien, menjilat kemaluan, memasukkan penis ke dubur, tiada doa dan sebagainya.

Islam mengiktiraf perasaan seks manusia dengan memandunya dengan al-Quran dan as-sunah yang dihalalkan setelah nikah. Seks sebelum nikah membawa sengsara di dunia dan akhirat sedangkan seks setelah nikah adalah sedekah yang membawa ke Syurga. 

panduankelahiran

4 comments:

 1. Salam ummu uswah..

  Saya sbnrnya risau membesarkan anak saya dlm zaman yg penuh dgn kemudahan belajar tentang seks ni. Ada tak sebarang petua atau tips mengelakkan anak2 terjebak dlm mengetahui sesuatu yg tak sepatutnya tu...

  ReplyDelete
 2. w'slm.

  pendidikan seks perlu diberi pada anak mengikut umur mereka berlandaskan ajaran Islam.

  Ajarkan pada anak bahawa kejahatan itu akan meresahkan hati dan merasa malu jika ada orang melihatnya. Tapi hanya hati yg dipenuhi iman akan merasainya.

  Maka ajarilah anak untuk beriman pd Allah dgn sebenarnya : didik utk solat, saum, baca Quran, berkawan dgn org berakhlak dsb.

  kita tak selamanya bersama anak2, maka ajarilah anak utk takut pada Allah, insyaAllah saat mereka diuji dgn kemaksiatan maka mereka kuat utk menolaknya.

  Doa jgn lupa :)

  ReplyDelete
 3. malu nak tanya tp x tau nak tanya jugak..hehe..saum tu apa ye? Anyway thanx 4 the tips..insyaAllah akan cuba dilaksanakan..

  ReplyDelete
 4. tak de masalah.
  shaum atau saum bermaksud puasa.

  bl bertanya, kita dpt tahu satu perkara baru :)

  ReplyDelete

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com