Tuesday, December 7, 2010

Cabaran Mertua Hari Ini


Kita biasa mungkin biasa mendengar tentang Mertua vs Menantu, Mertua yang jahat tapi pernah tak kita fikirkan apakah cabaran menjadi mertua pada hari ini ? Penelitian ini adalah secara keseluruhan, tergantung nasib mertua untuk menghadapi cabaran yang sedikit atau lebih teruk daripada yang dinyatakan di bawah.
Pilih Menantu
Bagi yang telah mempunyai anak yang dewasa, mertua kian gelisah memilih menantu. Pilih punya pilih, .takut-takut terpilih HANTU. Kesian pula kat anak kesayangannya. Perlu pilih yang mertua berkenan atau pilihan anak yang diutamakan. Buntu juga bila difikir-fikirkan.

Hantaran yang tinggi
Wah, hantaran untuk kawin sekarang bukan semudah dulu, kalau tiada RM5000 dan ke atas jangan bermimpi nak dapat menantu. Itu belum kira kendurinya, pakaian, kelengkapan bilik pengantin, juru solek, kos perjalanan, sewa pelamin, sewa dewan dan pelbagai lagi kos sampingan yang kian bertambah harganya saban tahun. Kalau nak diharapkan simpanan anak, tak tahulah bila cukupnya.

Iman Yang Lemah
Menantu sekarang agak lemah imannya. Solat pun jarang dilaksanakan, nak ditegur semuanya dan besar panjang. Terkadang, mandi wajib pun tak reti-reti. Mertua pun mula menggaru-garu kepala. Dalam melautnya masalah sosial, rogol dan buang anak, mertua malang mungkin bermenantukan orang yang diragui status teruna dan daranya atau mungkin juga anak luar nikah. Siapkah mertua menghadapi masalah ini dan menjadi guru yang sabar buat anak dan menantu barunya ?

Kemahiran Rumah Tangga
Menantu-menantu sekarang semuanya kaki buku, jadi tidak disibukkan dengan kerja dapur oleh ibubapa mereka. Jadi mereka kurang ilmu memasak, mengemas rumah, membaiki peralatan rumah, menanam pokok dan sebagainya. Maka bertambahlah kerja mertua jika menantu sebegini tinggal sebumbung. Yang dia tahu cuma bangun, makan, tidur, tengok tv. Itu belum soal menjaga anak dan mendidik anak-anak.

Pendapatan tak menentu
Di awal perkahwinan, menantu lelaki mungkin kurang terjamin pendapatannya sedangkan kos hidup hari ini kian meningkat. Nak atau tidak mertua perlu juga menyumbang sedikit sebanyak kewangan untuk keberlangsungan hidup anak menantunya. Kos juga kian bertambah bila cucu-cucu muncul satu persatu.

Tidak Sependapat
Lumrah hidup sebumbung, pendapat tentunya tidak selalu seia sekata. Mertua dan menantu punya pandangan yang berbeza dalam pelbagai aspek yang dibahaskan. Terkadang mertua berkecil hati bila pandangannya selaku orang yang lebih berpengalaman diketepikan begitu sahaja. Lalu sabar dan lapang dada tetap perlu diutamakan.

Cucu oh Cucu
Sebelum dapat cucu, mertua berusaha bersungguh-sungguh agar cucunya lahir ke dunia. Pelbagai cara diusahakan, pelbagai tempat dijelajahi untuk mendapat ramuan mujarab agar gelaran atau dan nenek dirasai. Tidak cukup dengan itu, 100 hari pertama cucu dan menantu dilayan dengan sabar. Disebabkan menantu dan anaknya punya kerjaya yang luar biasa sibuknya, mertua juga terpaksa menjadi 'babysitter' untuk cucu-cucunya.

Itulah antara cabaran bagi mertua hari ini. Mertua adalah ibubapa kedua bagi menantu. Nak atau tidak, mertua perlu sedar bahawa dialah guru untuk menantu yang baru melangkah ke alam baru yang penuh cabaran dan tanggungjawab. Selalulah berkomunikasi dengan menantu dengan cara yang terbaik agar menantu mengetahui ilmu dan hasrat yang ingin anda sampaikan.  

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com