Monday, December 13, 2010

Cerpen : Tudungku Topi Keledarku


“Macam-macam...nampak baik, dah bertudung litup, tapi perangai...huh!” kedengaran seorang pakcik mengeluh.

“Kalau macam tu lebih baik tak pakai tudung. Tak hipokrit!” sampuk seorang lelaki yang lebih muda di sebelahnya.

“Sebab tulah agaknya sekarang ada pihak yang beranggapan pakai tudung ni tak wajib. Malah haram pulak, pada sesetengah keadaan...” kata pakcik tadi membalas.

“Ha, ustaz, dari tadi diam saja. Ada apa-apa komen?” jolok lelaki muda yang duduk bersebelahan saya. 


Entahlah, kenapa dia memanggil saya “ustaz”, mungkin kerana songkok yang saya pakai agaknya.

Saya diam. Senyum, sambil melirik jam tangan. Lambat lagi. Bas yang ditunggu dijadualkan tiba setengah jam lagi. Bolehlah berbual panjang. Topik ini hot juga. Mungkin keletah dua orang gadis bertudung dengan pasangan masing-masing di bangku hadapan tidak jauh dari tempat kami duduk itu meransang muzakarah tidak rasmi itu, tanpa segan silu, dua orang gadis itu beraksi dengan gaya yang menjolok mata dengan pasangan masing-masing.

“Pakai tudung ni macam pakai topi keledar,” jawab saya perlahan.

“Aik, ke situ pulak? Kita bukan bercakap tentang keselamatan jalan raya tapi tentang akhlak, tentang moral.” Balas lelaki muda,

“Topi keledar menjaga keselamatan nyawa, tudung pulak menjaga keselamatan akhlak.”

“Oh, Kalau betul begitu, kenapa tudung tak dapat menyelamatkan akhlak wanita yang memakainya?” katanya sambil menjeling kepada kedua-dua gadis di depan.

“Sama seperti topi keledar juga. Ada keadaan-keadaan tertentu yang topi keledar pun tak mampu menyelamatkan nyawa pemakainya. Pelumba haram, pemandu laju dan pemandu cuai semuanya memakai topi keledar, tapi berkecai juga kepala bila dilanggar,” kata saya.

“Maksud ustaz?”

“Ada yang lebih penting dari sekadar topi keledar untuk menyelamatkan nyawa pemandu motorsikal. Antaranya, memandu secara berhati-hati, jangan terlalu laju, mematuhi peraturan jalan raya, tidak mengantuk atau tidak memandu dalam keadaan mabuk.”

“Emm, apa kaitan semua tu dengan tudung?”

“Nak jaga akhlak tak cukup dengan hanya bertudung. Ada yang lebih penting lagi. Umpamanya, menjaga tingkah laku, tutur kata, pandangan mata, pergaulan, selain masa dan tempat wanita itu berada,” jawab saya.
“Cuba ustaz beri contoh…”

“Kalau hanya bertudung, tapi tingkah laku liar, pergaulan bebas, pandangan mata tak dikawal, keluar hingga jauh malam, berada di tempat maksiat, maka tudung pun takkan mampu untuk menjaga maruah dan akhlak si pemakai,” Kata saya.

“Kalau begitu, di mana kelebihannya bertudung ini?” sentak lelaki muda itu tiba-tiba.

“Macam pakai topi keledar juga. Ia memberi perlindungan, sebab macam mana pun kita berhati-hati, mematuhi undang-undang, kekadang terjadi juga kemalangan. Bukan disebabkan kecuaian kita tapi kecuaian orang lain. Waktu tu siapa yang bertopi keledar mungkin kurang sedikit risikonya.”
“Tapi tudung sekarang macam-macam. Ada pelbagai fesyen…”

“Macam topi keledar juga. Ada macam-macam. Ada yang mencapai piawaian keselamatan. Ada yang tidak. Kekadang gaya sahaja yang lebih, bahannya rapuh. Yang malangnya, topi keledar dah baik tapi cara pakai pulak tak kena, talinya dibiarkan longgar, atau main sangkut-sangkut saja.”

“Maksud ustaz?” Tanya pakcik tua yang semakin berminat.

“Pakai tudung dan tutup aurat ni adalah dua perkara yang berbeza. Ramai yang bertudung, tapi tak tutup aurat. Tutup aurat ada konsepnya, ada falsafahnya. Ia dibuat atas dasar iman, cara dan perlaksanaannya pula mengikut syariat dan tujuan akhirnya untuk mencapai akhlak. Tapi pakai tudung ni macam-macam. Mungkin niatnya nak glamour, nak cantik, nak bergaya…”

“Salahkah bertudung nak cantik? Kan islam tu indah?” balas lelaki muda.

“Tak salah tetapi bukan itu tujuan utama. Yang utamanya nak ikut perintah ALLAH. Atas dasar iman. Kemudian dibuat dengan menepati syariat. Mana yang patut ditutup, ditutup. Labuh dan singkatnya semua hendaklah menepati syariat. Dengan itu barulah terpelihara akhlak pada wanita yang menutup aurat. Dan selamat dia dari gangguan!” balas saya agak panjang.

“Tapi bagaimana pula orang yang kata bertudung tak wajib tu? Mereka kata, mereka ada dalil juga.”

“Orang yang kata tudung itu wajib pun ada dalil juga. Apa nak disusahkan?”

“Tapi orang yang pakai tudung kekadang pandang hina orang yang tak bertudung.” Usik lelaki muda.

“Orang bertudung mungkin boleh menghina orang yang tak bertudung. Tetapi orang yang menutup aurat, jika benar-benar dia menghayati konsep menutup aurat, dia tidak akan sesekali memandang hina kepada orang yang tidak bertudung,” balas saya.

“Macam mana kalau orang yang tidak bertudung akhlaknya lebih baik daripada orang yang tidak bertudung?”

“Bagi saya dia umpama orang yang memandu dengan baik, berhemat dan cermat tetapi tidak memakai topi keledar.”

“Tapi kalau dia rasa memakai topi...eh,eh...tudung tu tidak wajib? Macam mana?”

“Tak salah ikut ukuran dia. Tetapi tengoklah di mana langit dia pijak. Di mana langit dia junjung. Kalau di Malaysia ni, tak pakai topi keledar salah di sisi undang-undang. Sekalipun dia memandu dengan baik, tetap salah kalau tidak bertopi keledar!”

p/s: Perkongsian dari buku “Nota Hati Seorang Lelaki”

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com