Friday, December 17, 2010

Couple ...


Sungguh... di sepanjang hidup ini akan ramai orang yang meminati kita secara terang-terangan dan diam-diam. Mungkin kerana rupa, harta, IQ, pangkat, budi bahasa dan sebagainya.

Dan kita juga tidak terkecuali daripada meminati sesiapa sahaja yang istimewa pada kaca mata kita. Kerana manusia sukakan perkara yang istimewa.


Setiap orang akan melalui perasaan tersebut. Apatah lagi bila seseorang yang istimewa pada pandangan kita juga menjadikan kita insan istimewa di hatinya. Kejadian ini sering membawa kepada budaya couple. Nak ajak kawin, sekolah tak habis lagi ! Kita couple la dulu.

Apa matlamat couple ?
Kepada yang ber'couple', apa matlamat anda couple ? Sebab sayang ? Nak ajak kawin ? Motivasi untuk belajar ?  Mencari redha Ilahi jauh sekali.

Apa anda buat sepanjang couple ?
SMS? MMS? chatting ? Dating ? Keluar makan ? Tengok wayang ? Terlanjur ? Hampir kesemuanya membawa kepada zina mata, zina telinga, zina hati dan paling besar berzina. Saat nafsu menguasai diri, tiada lagi iman yang memandu diri. Maka solehnya pasangan anda bukan jaminan untuk tidak terlanjur jika syaitan berjaya memainkan peranannya. 

Mungkin anda masih mempertahankan kesolehan pasangan anda tapi apakah jawapan untuk bayi yang dibuang saban hari ? Di mana bapanya ? Di mana ibunya ? Tidakkah mereka dulu pasangan bahagia seperti anda ?

Menderhakai Anak
Jika anda ber'couple', maka anda telah pun menderhakai anak anda sebelum dia lahir ke dunia. Hak anak ke atas ibubapa ada 3 iaitu mencari ibu yang solehah untuk anak, memberikan nama yang baik dan mendidiknya dengan agama. Jadi jangan berkecil hati jika anda diderhakai kelak. 

Cinta pertama
Cinta pertama anda bukan lagi hak mutlak seorang suami/isteri kerana anda punya sejarah couple yang lama dan ramai. Anda akan menghitung baik buruk suami/isteri anda dengan pasangan-pasangan couple anda sebelum ini.  Ada juga rumahtangga yang tergugat saat kekasih lama muncul kembali dalam kamus hidupnya. Jika pun couple anda selamat menjadi pasangan anda yang sah, kalian akan cepat menghadapi masa kejemuan kerana telah lama bersama dan wujud banyak kesangsian pada pasangan masing-masing. Inilah akibat dari dosa couple.

Keputusan yang berat
Aku Tinggalkan Cinta Kerana Dia adalah contoh realiti tindakan sepatutnya yang diambil oleh pasangan couple yang masih belajar. Walaupun berat, ia adalah keputusan yang terbaik untuk kalian berdua. Jika couple diteruskan maka banyak perkara negatif yang bakal timbul dan impaknya lebih besar berbanding anda meninggal cinta sementara ini kerana Allah. Jika kalian telah ditakdirkan untuk bersama, maka Allah akan pasti menemukan kalian kembali. Jika tidak, maka Allah lebih tepat perkiraannya. Relakanlah dia pergi.

Hakikatnya, Islam tidak mengiktiraf couple kerana berlakunya pergaulan bebas antara lelaki dan wanita sebelum nikah yang mampu membawa kepada penzinaan. Walau sebaik mana pun orang yang anda minati, tundukkanlah gelora rasa anda untuk ber'couple'. Jika anda mampu, maka nikahilah orang yang anda minati dengan akad yang sah. Akad memastikan bahawa tiada yang menzalimi dan dizalimi dalam sebuah cinta yang disulami cahaya Ilahi. Jika tidak, maka bersabarlah dalam menanti belahan jiwamu itu. Allah lebih tahu yang terbaik untukmu.

1 comment:

  1. Nasihat ini ditujukan khas atas rasa sayang dan simpati pada mereka yang bercouple.

    Ikutilah kitabullah, agar bahagia menghiasi hari-harimu.

    ReplyDelete

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com