Tuesday, December 14, 2010

Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial


Pengajaran Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) akan diajarkan pada pelajar darjah satu di setiap sekolah mulai 2011 bagi mengatasi masalah sosial, zina, rogol dan buang anak. Sejauhmanakah kertas cadangan ini dikupas sebelum dilaksanakan ? Mampukah ia mengurangkan masalah atau menambahbiak masalah sedia ada ? Adakah pendidikan ini berlandasankan al-Quran dan sunah atau berkiblatkan BARAT semata-mata ? Mana silibus pendidikannya agar rakyat yakin dengan isinya ? Mampukah guru mengajarnya agar rakyat yakin dengan perlaksanaannya ? Siapkah pelajar mempelajarinya agar tercapai cita-citanya ? Sanggupkah ibubapa menyokongnya  agar lancar segala urusannya ?


Apakah silibusnya ?
Secara peribadi, saya fahami apa yang telah dinukilkan oleh Nasih Ulwan dalan buku Pedoman Pendidikan Anak-anak dalam Islam berkaitan kepentingan pendidikan seks yang perlu diajarkan kepada anak-anak bertunjangkan iman. Namun adakah PKRS bertunjangkan iman dan berpandukan Quran atau sekadar beracuankan barat semata ? 

Siapkah guru mengajarnya ?
Siapakah guru yang sanggup untuk mengajar subjek PKRS ini di sekolah ? Apakah latihan yang disediakan untuk guru tersebut sehingga mampu untuk menyampaikan ilmu dan seterusnya menyelesaikan masalah sosial ini ? Adakah guru tersebut mempunyai latar belakang agama supaya ajarannya tidak lari dari anjuran Islam ?

Jika kita mengkaji kebolehan guru-guru menguasai bahasa Inggeris dalam pengajaran Matematik dan Sains sangat mengecewakan walaupun telah diberi kursus, bagaimana pula dengan prestasi guru PKRS ini ? Kegagalan guru dalam mengajar dalam bahasa Inggeris menyebabkan ramai pelajar yang kandas dalam peperiksaan. Bagaimana pula jika guru gagal mengajar PKRS ? MERUAH menjadi taruhan !!!
  
Mampukah murid mencernanya ?
Mampukah murid-murid mencernakan tujuan pendidikan ini diajarkan ? Atau seperti ROKOK, makin dicanag keburukannya, makin meningkat pula perokok tegar di Malaysia ini. Jika pelajar kita tidak mampu mencerna Pendidikan Islam yang diajar dari Tadika sampai ke tingkatan 5 menjadi suatu cara hidup (way of life) seperti solat, menutup aurat, puasa, membaca al-Quran, menjauhi zina dan sebagainya maka mampukah murid kita mencerna tujuan PKRS ini untuk mengatasi masalah sosial.

Mahu ke ibubapa membantu ?
Kesibukan ibubapa menjadi alasan utama untuk tidak mempedulikan kebajikan rohani dan emosi anak-anak. Yang dikejar cuma harta agar anak-anak tidak berlapar dahaga. Jika ibubapa sendiri tidak menerapkan Islam dalam kehidupan seharian, mampukah ibubapa diharapkan untuk menyokong pelan tindakan PKRS ini ? Mahu ke ibubapa memerhatikan siapa kawan anaknya ? Apa kandungan sms dan email anaknya ? Apa cd dan buku kegemaran anaknya ? apa chanel astro tontonan anaknya ? apa laman web yang dilayari anaknya ?

Anak Kita Bukan Bahan Eksperimen
Hakikatnya anak kita bukan bahan eksperimen untuk setiap eksperimen yang belum sahih hasilnya. Dengan radas yang belum cukup, penyelidik yang ragu-ragu, langkah-langkah yang masih cuba-cuba dan segala kekurangan yang ada maka jangan dipertaruhkan anak kita untuk menjadi bahan eksperimen ini. Kajilah dengan sedalam-dalamnya bahawa solusi yang paling selamat cuma satu : praktikkan Islam dalam kehidupan.

Pendidikan Islam Bukan Sekadar Untuk Lulus Periksa
Ubahlah mentaliti belajar Pendidikan Islam sekadar untuk lulus periksa. Aplikasikanlah ia dalam kehidupan kita. Pada ibubapa, pastikan kita sekeluarga solat 5 waktu, berpuasa, mengeluarkan zakat, menutup aurat, tidak ber'couple' dan segala suruhan Allah yang lain. Tingkat iman di dalam dada, jauhi dosa. Sama ada pendidikan kesihatan reproduktif ini dilaksanakan atau tidak, pendidikan Islam wajib terus diperkasakan.

Artikel berkaitan :
panduankelahiran

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com