Wednesday, December 8, 2010

Salah ke Jadi BAIK ?


Petang itu, saya menunggu suami di hentian bas Medan Kit. Dalam lautan orang yang menunggu bas dan saudara mara ke destinasi masing-masing, ada seorang perempuan yang mencuri perhatian saya. Penampilannya nampak kemas dengan baju uniform biru berlengan panjang, berseluar slack hitam dan bertudung hitam yang dimasukkan ke dalam baju. Alhamdulillah niat hati untuk mengenalinya dimakbulkan Allah saat dia mengambil tempat duduk di sebelah saya.


Dengan sedikit olesan lipstik di bibir menampakkan dia lebih matang daripada usia sebenar. Nyatanya dia hanyalah seorang pelajar yang sedang menunggu keputusan SPM dan sedang menjalani PLKN. Kesempatan ini saya gunakan sebaiknya untuk bertanya situasi sebenar di kem PLKN. Tapi sayang PLKN yang dijadualkan dengan pelbagai ilmu kenegaraan, seni mempertahankan diri dan segala kebaikan ilmu yang ada rupanya kurang dari segi ilmu agama secara praktikalnya. Pelatih boleh memilih untuk mendirikan solat atau tidak, ingin bertudung atau tidak, mengikuti majlis tari menari atau tidak. Semua keputusan di tangan anak-anak yang baru mengenal dunia luar. Sehingga ada yang terlanjur di kem PLKN dan membuang bayi yang masih merah.

Pelajar ini katanya lepasan sekolah agama. Kenyataan itu membawa perbincangan kami ke topik yang lebih menarik. "Takkan dari tudung labuh tukar ke tudung dalam baju bila ke PLKN ?" soal saya menghangatkan suasana.

"Masa mula-mula ke kem saya pakai tudung labuh. Semua orang kata saya 'cam baik je'. Lama-lama saya rasa malu sangat hinggalah saya pakai tudung cam ni," terang pelatih itu dengan ikhlas.

"Pastu, pakai tudung cam ni tak malu la ?" soal saya lagi menguji keimanannya. Nak 'test' budak sekolah agama ni.

Ternyata dia tunduk membisu. Pada saya, budak sekolah agama tentunya arif tentang kriteria tudung yang telah digariskan dalam agama, ternyata malu pada ejekan kawan-kawan membuatkannya menggadai prinsip yang selama ini dia pegang. 

"Pastu nak kene letak tudung kat luar ke ni ? Berkedut la kak. Nanti apa orang kata, apa ayah kata bila datang nanti" dia menyatakan keraguan demi keraguan yang bertimpa-timpa.

"Kita selalu risau dengan apa yang bakal orang kata, tapi kita tak pernah risau dengan apa yang Allah kata tentang kita sedangkan Allahlah yang menghidupkan kita, memberikan kita makan, minum dan perlindungan. Nanti kalau ayah tanya kenapa tudung berkedut-kedut, cakaplah inilah didikan agama yang dah ayah bagi pada saya selama ini : bertudung dengan sebaiknya. Untuk jadi baik, kita perlu kuat. Tak perlu rasa malu bila orang kata kita baik tapi rasa malu bila orang kata kita jahat. Pilihlah kawan-kawan yang baik baru kita jadi kuat untuk melakukan kebaikan. Keputusan terserah pada tangan awak, memilih syurga atau neraka," terang saya yang cuba memberi kekuatan baginya untuk memilih kebenaran.

Alhamdulillah, akhirnya dia memutuskan untuk meletakkan tudung di luar uniformnya walaupun tudung itu sedikit berkedut. Saat menunggunya keluar dari bilik air, ternyata suami yang ditunggu-tunggu sudah pun tiba. Sayang sekali, tidak sempat berpamitan dengan pelatih yang baru kukenali kerana tiada tempat letak kereta di Medan Kit. 

Secara peribadi saya juga seorang yang gemar pada aktiviti lasak, walaupun bertudung labuh. Saya bangga dapat melakukan aksi 'flying fox', pernah panjat ke puncak Gunung Angsi, Bukit Keluang, rentas hutan di malam hari, berkhemah, menuruni air terjun dengan tali (abseiling), kawat kaki, aktiviti menyelamat bersama PBSM negeri, beraksi di Dusun Eko Resort, mengendali program perkhemahan dan motivasi serta pelbagai aktiviti yang mencabar. 

Akhir kalam, jangan malu untuk melakukan kebaikan kerana kebaikan mengantar kita SYURGA tapi malulah untuk melakukan kejahatan kerana kejahatan menjerumuskan kita ke NERAKA. Pilihan di tangan anda.

2 comments:

  1. tak perlu malu kalau niat kita baik. Perbuatan yg baik dpt pahala.

    ReplyDelete
  2. betul tu.

    Malulah bila buat jahat. Tu baru betul.

    ReplyDelete

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com