Friday, January 28, 2011

Anak Genius dan Mandiri Dengan Logico Primo

Logico Primo adalah game pembelajaran yang diiktiraf oleh badan antarabangsa. Saya mengenalinya ketika mula-mula kami merancang untuk membuka tadika PINTAS di Bandar Universiti, Tronoh, Perak. Kami memilih beberapa set game pembelajaran yang ditawarkan oleh pihak Grolier yang mana salah satunya adalah Logico Primo. Pertama kali anda melihatnya, pasti hati anda akan tertaut pada kehebatannya. 


Kenali Logico Primo
- Dicipta oleh pihak Grolier
- Ia didatangkan dengan papan jawapan biru yang mempunyai 6 butang bewarna.
- 10 set berdasarkan tema yang mengandungi 16 kad untuk setiap set.
- Buku panduan penggunaan alat ini disediakan untuk memudahkan guru atau ibubapa memahami cara untuk menggunakan alat ini.
- Satu kad mengandungi soalan dan jawapan pada bahagian belakang disertai aktiviti tambahan pada kad yang sama agar anak lebih memahami pembelajar yang menyeronokkan tersebut.
- Untuk usia 2 hingga 5 tahun.

Pengalaman di tadika PINTAS
Kanak-kanak sangat menggemari permainan ini, sampai je ke tadika terus cari set Logico Primo untuk mengeksplorasi setiap soalan yang digemari oleh mereka. Kegilaan tersebut seolah-olah anda bermain game di facebook dan sebagainya tapi manfaatnya sangat banyak untuk pembelajaran anak-anak. Hasilnya, anak-anak minat belajar, sukakan cabaran, mandiri, membantu kawan lain untuk menyelesaikan masalah, berfikiran kritis dan banyak lagi. Lebih menarik, anak-anak terdedah dengan penggunaan bahasa Inggeris seterusnya memahirkan mereka dengan kosa kata bahasa Inggeris itu sendiri.


Pengalaman dengan Anak sendiri
Selepas melahirkan anak sulung, saya pindah ke Ipoh dan tidak terlibat lagi dengan tadika. Jadi saya mulakan dengan anak sulung saya Hasanah ketika dia berusia hampir 2 tahun setelah saya balik ke Kelantan. Nenek Hasanah yang belikan Logico Primo. Saya mulakan dengan memberinya papan jawapan biru untuk melatih pergerakan tangan dia menggerakkan butang yang berwarna-warni. Nak bagi kad terus, takut dikoyakkan dan kecawa bila tidak dapat menjawab soalan pada kad.

Saya juga mengenalkannya pada warna-warna butang tersebut dalam bahasa Inggeris dan Melayu. Disebabkan sibuk menjaga adik yang baru lahir dan berpantang, Logico Primo saya tinggalkan sehingga beberapa bulan lepas meneruskan kembali aktiviti Hasanah dan adiknya Fadhilah bersama Logico Primo.

Setelah Hasanah berjaya menggerakkan butang berwarna dengan lancar serta mengenal warna, saya masukkan kad bahagian jawapan pada papan jawapan tersebut. Tugas Hasanah adalah untuk memadankan butang bewarna dengan jawapan tersebut. Setelah bermain berkali-kali, Hasanah sudah mampu memadankannya sendiri tanpa pengawasan saya. Adik Fadhilah yang berusia setahun sekarang pun sibuk nak  bermain sama.

Langkah seterusnya ialah Hasanah menjawab soalan pada kad soalan la ye. Sebelum ni pun dia dan mencuba tapi masih di bawah pengawasan umi kerana dia akan tanya jawapan untuk soalan tersebut. Banyak yang mereka dapat belajar dengan Logico Primo ni.
panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com