Wednesday, January 26, 2011

Tips Mencari Suami Impian 2


Barangsiapa yang menikah kerana inginkan kekayaan, maka dia akan mendapatkan kefakiran. Barangsiapa yang menikah kerana inginkan kemuliaan, maka dia akan mendapatkan kehinaan. Barangsiapa yang menikah kerana inginkan keimanan, maka Allah akan mengumpulkan padanya kekayaan dan kemuliaan. Disebabkan hal tersebut, nilai iman adalah faktor kebahagiaan yang paling besar dalam membina sebuah rumahtangga seperti yang telah saya ceritakan dalam Tips Mencari Suami Impian 1. Kali ini, saya akan menceritakan ciri suami impian kedua iaitu ...


SABAR

Para bijak pandai mengibaratkan rumahtangga umpama fakulti KESABARAN dalam sebuah universiti KEHIDUPAN. Suami isteri akan menemui banyak kejadian dan dugaan hidup yang menuntut kesabaran yang tinggi di pihak suami dan isteri. Begitulah pentingnya perihal sabar sehingga saat seseorang ingin mendapatkan nasihat Rasulullah saw, baginda menasihatinya supaya BERSABAR.

Manfaat Sabar

Dengan SABAR, suami mampu memberi ruang kepada isteri untuk berterus-terang jika wujudnya salah faham dan prasangka. Dengan sabar, suami akan dapat menghadapi kerenah isteri, anak-anak, ibubapa dan mertua walaupun penat bekerja. Sabar juga dapat memastikan bahawa anda tidak menjadi mangsa keganasan rumahtangga dan penderaan terhadap anak-anak.

Bagaimana mengenal lelaki yang sabar ?

- TIDAK CEPAT MENINGGIKAN SUARA - Lelaki yang sabar tidak cepat meninggikan suara dengan kesalahan yang dilakukan oleh orang lain terhadapnya.
- TIDAK CEPAT NAIK TANGAN - tidak pernah memukul kawan atau adik-beradik yang melakukan kesalahan kecil dengan pukulan yang kuat, tumbukan dan sepakan.
- TIDAK PERNAH DIDERA KETIKA KECIL - Lelaki yang didera ketika kecil oleh ibubapa dan penjaga akan cenderung untuk menjadi seorang pemarah dan pendendam ketika dewasa melainkan jika dia mempunyai jiwa pemaaf yang sangat besar dan bertekad untuk tidak melakukan hal yang sama pada orang lain.
- CEPAT MEMAAFKAN - Lelaki yang sabar memberi ruang kemaafan pada pesalah walaupun tidak dipinta.

Pada saya yang pernah melihat kejadian keganasan rumahtangga dan penderaan kanak-kanak di depan mata, menyeru kepada rakan pembaca agar menjadi orang-orang yang sabar dan mencari pasangan hidup yang sabar. Kesabaran dalam rumahtangga adalah nikmat yang tidak terhingga nilaiannya.

Nak tahu lagi tak tips Mencari Suami Impian 3 ? Tunggu dengan SABAR...
panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com