Monday, February 7, 2011

Jambatan Sultan Yahya Petra, Kelantan

Jambatan Sultan Yahya Petra
Pandangan dari Jambatan tepi Pasaraya Tesco Kota Bharu
Pengunduran Tun Dr. Mahathir pada tahun 2003 dengan memberi laluan kepada Tun Abdullah seakan memberi semangat baru kepada rakyat Malaysia. Auranya menular sehingga pada Pilihan Raya ke 11 apabila negeri Kelantan di bawah pimpinan PAS hampir tumbang kepada BN. BN berjaya memenangi sebanyak 20 kerusi daripada 43 kerusi DUN hanya ketinggalan sebanyak 3 kerusi sahaja.
Rentetan dengan kemenangan tersebut Kerajaan pimpinan Pak Lah menghadiahkan sebuah jambatan kepada rakyat Kelantan pada 2 Ogos 2007. Projek jambatan tersebut adalah projek pembesaran jambatan sedia ada iaitu Jambatan Sultan Yahya Petra. Projek tersebut diperuntukan sebanyak RM150 juta dan dijangka siap pada penghujung 2009.Namun begitu projek tersebut tergendala apabila gagal disiapkan pada tempoh masa yang di tetapkan. Ianya juga disenaraikan sebagai projek bermasalah untuk RMK9. Projek tersebut kemudiannya dilanjutkan setahun lagi sehingga Disember 2010 untuk disiapkan. Projek ini dibangunkan oleh RedLand Sdn Bhd yang mempunyai kaitan dengan pemimpin UMNO Tanah Merah. Masalah tersebut dikatakan berpunca daripada ketirisan wang kerana rasuah melibatkan pemimpin mereka.
Jambatan Sultan Yahya Petra
Pandangan dari Kg. Sireh (Pertemuan Jalan Hamzah – Jalan Sultanah Zainab )
Kemerosotan kerusi PAS pada PRU ke 11 sebenarnya mempunyai hikmahnya tersendiri apabila rakyat Kelantan dapat belajar bagaimana pengurusan kewangan di bawah kepimpinan UMNO. Kelewatan untuk menyiapkan jambatan tersebut menjadi ukuran kepada rakyat Kelantan. Lebih memburukan kelewatan tersebut ada kaitan dengan rasuah dan ketirisan wang. Namun begitu seluruh rakyat Kelantan berharap pembesaran jambatan tersebut dapat disiapkan mengikut jadual.
Tinjuan penulis pada bulan puasa ini mendapati kerja-kerja pembesaran tersebut amat perlahan kerana belum lagi ada tanda-tanda jalan bertingkat dinaikan. Hanya cerucuk tiang jambatan sahaja dinaikan. Memadangkan tempoh akhir siap penghujung tahun ini pada pendapat penulis jambatan ini mungkin mengalami kelewatan sekali lagi.
Jambatan Sultan Yahya Petra mula dibina pada tahun 1967 dan siap dibina pada tahun 1969. Jambatan ini merupakan nadi kepada penduduk Kota Bharu kerana menjadi penghubung terpenting antara jajahan Tumpat, Pasir Mas dan Kota Bharu yang dipisahkan oleh Sungai Kelantan. Penggunaan jambatan ini semakin hari semakin meningkat dan menghadapi kesesakan yang teruk kerana ianya hanya mempunyai dua lorong sahaja.
Jambatan Sulta Yahya Petra
Cabang Empat tepi KB Mall
Masalah tersebut dapat dikurangkan sedikit apabila Jambatan Sultan Ismail Petra disiapkan pada tahun 2003. Jambatan empat lorong tersebut sedikit sebanyak dapat mengurangkan trafik kepada Jambatan Sultan Yahya Petra. Namun dengan arus pembangunan yang meningkat di bandar Kota Bharu jambatan yang besar diperlukan untuk menampung trafik yang meningkat.
Pembesaran Jambatan Sultan Yahya Petra amat-amat dialukan oleh rakyat Kelantan. Pembesaran tersebut melibatkan jalan sepanjang 811 meter yang dibina bersebelahan jambatan lama. Ianya juga melibatkan pembinaan jalan bertingkat yang menghubungkan tiga lokasi iaitu dari Pasir Pekan ke Bulatan Kijang, Jalan Hamzah ke Wakaf Siku dan Jalan Sultan Yahya Petra ke Jalan Dusun Muda. Setiap laluan akan mempunyai tiga lorong dan juga lorong khusus untuk motosikal dan basikal selebar 1.5 meter.

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com