Wednesday, February 2, 2011

Tips Mencari Suami Impian 4


Alhamdulillah, 

Hari ini kita akan bincangkan tentang tips mencari impian 4 iaitu KETERBUKAAN dan PENERIMAAN dari beberapa aspek. Sebelum itu, pembaca boleh menyemak tips Mencari Suami Impian 1, 2, dan 3 yang telah kita bincangkan sebelum ini. Tips-tips ini adalah bertujuan agar pihak rumahtangga yang dibina lebih bersedia dengan menghadapi cabaran baru dalam hidup berumahtangga.

Kita akan membincangkan keterbukaan dan penerimaan dari segi :


1. Penerimaan pihak lelaki atas kekurangan dan kelebihan pihak perempuan yang akan dinikahi dan sebaliknya.
Penerimaan ini penting kerana setiap individu mempunyai kelebihan dan kekurangan dari segi paras rupa, IQ, harta, darjat, pangkat dan taraf hidup keluarga. Sanggupkah pihak lelaki menerima pihak perempuan seadanya dan pihak perempuan menerima pihak lelaki seadanya. Kedua-dua belah pihak perlu telus dalam menyatakan kelebihan dan kekurangan masing-masing agar pasangan mereka siap menerimanya setelah akad nikah dilangsungkan.

Jika pasangan anda tidak dapat menerima anda seadanya, maka berpisah adalah pilihan yang terbaik untuk kalian sebelum akad nikah dijalankan. Melainkan anda sanggup menanggung risiko.

2. Lelaki duda atau suami orang
Jika lelaki tersebut duda yang telah mempunyai anak atau lelaki yang telah bersuami meminati anda. Maka, banyak perkara lain yang anda perlu timbang-timbangkan. Persoalan terbesar untuk anda : sanggupkah anda menghadapi cabaran hari-hari berikutnya dengan cabaran besar yang sedang menanti anda selepas akad dijalankan melebihi menikahi teruna ? Fikir-fikirkanlah.

3. Penerimaan kedua-dua belah keluarga
Biasanya, keluarga pihak lelaki akan mengunjungi keluarga pihak perempuan yang dipanggil upacara merisik dan bertunang. Dalam tempoh masa ini, kedua-dua belah pihak cuba mengenal dengan lebih dekat. Penerimaan kedua-dua belah keluarga terhadap pernikahan anda, calon suami dan besan baru adalah tanda barakah untuk pernikahan anda kerana mendapat restu ibubapa. Keistimewaannya, susah senang hidup anda di kemudian hari akan turut mendapat perhatian dan pertolongan kedua-dua belah keluarga berbanding mereka yang tidak direstui pernikahannya. Anda sekeluarga juga akan mendapat doa daripada mereka. 

Jika tidak direstui, maka memutuskan hubungan kasih adalah keputusan yang paling tepat untuk kalian. Walaupun pahit untuk ditelan tapi manisnya akan datang dengan calon baru yang lebih barakah dan sesuai untuk anda.

Kesimpulannya, keterbukaan dan penerimaan terhadap kekurangan dan kelebihan pasangan adalah syarat yang agak penting agar kalian saling memahami, menyayangi, membantu dan menghargai antara satu sama lain. Suami isteri adalah individu yang saling melengkapi sehingga akhir usia mereka dalam meniti hari-hari menuju syurga yang hakiki. 

Andai anda masih mencari, maka carilah teman ke Syurga. Andai anda sudah berpunya, maka jadilah peneman menuju SyurgaNya. Andai ada tersilap kata, terkasar bahasa, maaf juga yang saya pinta.
panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com