Saturday, March 19, 2011

Arak : 10 Golongan Dilaknat


Walaupun minum arak hanya melibatkan seorang individu sahaja, tapi arak adalah ibu segala maksiat. Arak menyebabkan otak hilang pertimbangan sehingga seseorang akan melakukan pembunuhan dan perogolan secara tidak sedar. Itulah yang terjadi terhadap seorang abid pada suatu masa dahulu.
10 Golongan Dilaknat

Kesan arak yang sangat besar keburukannya telah menyebabkan 10 golongan yang terlibat dengan arak dilaknat oleh Rasulullah saw.

Anas r.a. berkata, "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah melaknat 10 orang yang berkaitan dengan arak, pembuatnya, pengedarnya, peminumnya, pembawanya, pengirimnya, penuangnya, penjualnya, pemakan hasilnya, pembayarnya dan pemesannya." (Riwayat al-Tirmizi no 1295, Abu Daud no 3674, Ibn Majah no 3381 dan Ahmad no 316)

Jika diteliti, setiap golongan yang terlibat dengan arak pasti ditimpa musibah dalam bentuk yang disedari ataupun tidak. Walaupun terkadang hilang keberkatan dalam harta dan hidupnya.

Kesan Negatif Arak

Menurut Kajian Biro Keadilan Mangsa Jenayah Kebangsaan (Jab Keadilan Amerika Syarikat), pada tahun 1996 sahaja, purata 2713 kes rogol berlaku setiap hari di Amerika. Statistik ini menunjukkan perogol berada dalam keadaan mabuk. 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia juga mengumumkan bahawa alkohol (arak) adalah satu daripada pemusnah kesihatan yang paling berbahaya di dunia. BBC News Online bertarikh 12 Nov 2002 di bawah tajuk Alcohol Increases Breast Cancer Risk  melaporkan risiko wanita menghidap kanser payudara adalah sangat tinggi jika mereka adalah peminum arak. 

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Pengakit di Amerika pula melaporkan bahawa terdapat 1300 sehingga 8000 bayi dilahirkan dengan penyakit sindrom alkohol atau Fetal Alcohol Syndrome (FAS) setiap tahun. Akibatnya, bayi ini mengalami kecacatan fizikal dan mental yang teruk. Selain itu, arak juga menyebabkan penyakit-penyakit kronik yang lain.

Larangan Dalam Bible

Sebenarnya bukan hanya Islam yang mengharamkan arak untuk umatnya, anda akan menemui pengharam arak dalam kitab bible :

"Minuman keras membuatkan orang mabuk dan merepek. Bodohlah orang yang menjadi mabuk." (Proverbs,20:1)

"Jangnlah kamu menjadi mabuk oleh wain, kerana hal itu akan merosakkan hidup kamu." (Ephesians,5:8)

Taatilah Perintah Allah

Rasullah s.a.w terus sahaja mengharamkan arak saat ia diharamkan oleh Allah. Ajaibnya, seluruh umat Islam yang mendengar seruan tersebut terus melaksanakan perintah tersebut dengan membuang arak-arak yang berada dalam simpanan mereka sehingga kota itu dibanjiri dengan arak. Pada mereka tiada erti kerugian, bahkan ada syurga yang kekal menanti di sana. Mereka tidak gentar untuk rugi di dunia kerana mereka pasti bahawa janji Allah pasti benar. Tapi sayang, hari ini, iman kita tidak sekuat para sahabat.  

artikel penuh boleh dibaca dalam Solusi Siri 30
panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com