Wednesday, March 9, 2011

Cara Mudah Dapatkan RM300


Anda ingin mendapatkan RM300 dengan bermodalkan RM9. Caranya mudah saja. Pertama, dapatkan Majalah Solusi isu terbaru dengan harga RM9 dan siapkan silangkata yang perlu dihantar ke pihak Solusi dalam masa 2 bulan. Jom tengok tips lain...


Hadiah
Pemenang pertama RM300, 
Pemenang kedua RM200,
Pemenang ketiga RM100
5 hadiah saguhati berupa produk Telaga Biru bernilai RM50

Tips Untuk MENANG
Saya ingin berkongsi beberapa tips untuk memenangi silang kata ini.

a) Gunakan kamus dbp online untuk memudahkan anda mencari jawapan bagi klue yang diberi. Ia sangat membantu berbanding kamus biasa yang tebal dan kurang efektif.

b) Fotostat muka surat kotak silang kata tersebut. Kalau rajin, salinlah pada kertas dengan berhati-hati.

c) Gunakan pensil untuk menulis jawapan pada muka surat yang difotostat tadi

d) Jika terdapat beberapa pilihan jawapan yang sesuai untuk klue tersebut, salin semua pilihan jawapan pada sebelah klue tersebut.

e) Jadikan klue yang hanya ada satu jawapan muktamad sebagai klue bagi huruf yang menentukan jawapan bagi klue yang mempunyai banyak pilihan.

f) Tekalah jawapan sendiri apabila klue terlalu umum dan gagal membantu anda menjawab silangkata tersebut. Contoh kluenya ialah sejenis kuih atau sejenis siput.

g) Selepas anda berpuashati dengan jawapan anda, salin jawapan tersebut dengan pen hitam menggunakan huruf besar yang jelas pada borang sebenar.

h) Isi ruangan peribadi dan alamat surat menyurat anda.

i) Masukkan ke dalam sampul surat bersetem 30sen dan poskan ke alamat
Peraduan Silangkata Solusi (Siri ke berapa?)
Telaga Biru Sdn. Bhd.
28 Jalan Tembaga SD 5/2A
Sri Damansara Industrial Park
52200 Kuala Lumpur

j) pemenang akan diberitahu melalui telefon dan email.

IMPIAN
Saya mempunyai impian untuk menang RM300 setiap bulan dengan Solusi. Jadi saya cuba menjawab dengan jawapan yang paling tepat. Selain hadiah yang lumayan, Solusi adalah majalah yang wajib kita baca untuk menjawab segala masalah kehidupan berlandaskan syariat. Koleksi Solusi adalah koleksi yang amat bermakna dalam perpustakaan mini saya. Semoga ia menjadi bekal untuk dunia dan akhirat keluarga saya dan keluarga anda juga.

Pada mereka yang mempunyai impian, sertailah pertandingan AKU ADA IMPIAN, dan kejarlah impian anda agar menjadi kenyataan. Dapatkan juga MacbookNokia N8RM500 dan pelbagai hadiah menarik.
.

Taip “Saya tahu Peraduan “Aku Ada Impian Dari Blog ANAK TELADAN  pada ruangan komen di sini.

Impian besar saya adalah 'SAYA NAK MASUK SYURGA !' 
Jadi saya berusaha untuk menjadikan setiap detik dalam hidup saya adalah berupa ibadah kepada Allah.

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com