Friday, March 11, 2011

Jom Hafaz Hadith


Apa yang anda tahu tentang hadith ? Hadith adalah petikan kata-kata Rasulullah saw yang diriwayatkan (rekodkan) oleh para sahabat untuk diamalkan dari satu generasi ke generasi seterusnya. Ilmu hadith cukup luas seperti kaedah menentukan martabat hadith, jenis-jenis hadith dan ciri-cirinya, huraian tentang maksud hadith dan sebagainya. Sebagai seorang Islam yang beriman, kita sepatutnya mempelajari, menghafaz dan mengamalkan hadith yang sahih. Bagaimana nak menghafaz hadith sebenarnya ? Dan ia adalah pengalaman dan ilmu yang berharga.

Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda kenapa kita perlu menghafaz hadith dan bagaimana nak menghafaznya.


Kenapa kene hafaz hadith ?
Hadith dihafaz supaya kita ada pegangan dalam beramal. Jika seseorang menyoal anda apa itu perkara syubhat ? Anda boleh menjawab bahawa perkara syubhat adalah perkara yang samar-samar di antara yang haram dan halal, sebab itulah ramai yang terjatuh ke dalam perkara syubhah seperti dalam hadith youtube di atas. Selain menghafaz lafaz arab dan terjemahan bahasa melayu, anda sepatutnya mendalami syarah (huraian) berkaitan hadith yang dijelaskan dengan rinci berkaitan hadith tersebut. 

Apa yang saya dapat dengan menghafaz hadith ialah saya lebih yakin dalam melakukan sesuatu kerana merujuk kepada sumber yang sahih. Pastikan bahawa hadith yang diamalkan bukan hadith maudu' (palsu). Hadith ini direka-reka untuk kepentingan diri sendiri dan ada pula untuk menambah minat orang untuk beribadah dengan fadhilat beramal dengan sesuatu amalan.

Cara Menghafaz Hadith
1. Luruskan niat - berniatlah untuk mencari redha Allah dan bukan untuk tujuan duniawi.
2. Ada buku hadith kecil berserta terjemahan dan syarah hadith yang ingin dihafaz - beli kat kedai buku agama. Saya suka hafaz Hadith 40 susunan Imam Nawawi.
3.  Anda boleh memilih mana-mana hadith untuk dihafaz.
4. Baca lafaz bahasa Arab, terjemahan dan syarahnya jika rajin. Syarah hadith menambah rasa penting untuk anda menghafaz hadith.
5. Ambil pensil dan bahagikan lafaz bahasa arab dan maksudnya kepada beberapa bahagian mengikut ayatnya. contohnya innal hallal la bayyin (sesungguhnya yang halal itu jelas), innal haram ma bayyin (sesungguhnya yang haram itu jelas) dan seterusnya.
6. Pastikan anda menghafaz lafaz bahasa arab dengan maksudnya. Ia bertujuan untuk anda lebih mengingati susunan hadith berdasarkan cerita yang ingin disampaikan. Selain itu ia amat berguna untuk anda dalam kehidupan seharian.
7. Ulang ayat bahagian pertama yang dibahagi tadi 21 kali dan sambungkan ke ayat seterusnya sehingga selesai.
8. Anda boleh menukarkan rentak hadis menjadi nasyid seperti di atas atau coral speaking kerana otak lebih cekap mengingat perkara yang menyeronokkan. Ia akan kekal lebih lama dalam ingatan anda.
9. Bila menghafaz beberapa hadith lain, anda perlu membuat jadual ringkas untuk mengelakkan kekeliruan sanad dan matan untuk hadith-hadith yang dihafaz. Jadi tuliskan no hadith, tajuk, matan dan sanad. Ia amat membantu anda untuk tidak keliru bila melafazkannya nanti.

Sesungguhnya, menghafaz hadith membawa kita selangkah lebih dekat kepada Allah. 

panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com