Friday, March 11, 2011

Memo Untuk Pengantin Baru


Assalamualaikum buat pengantin baru…

Barakallahulakum. Tahniah kerana berjaya melangkah ke alam perkahwinan, alam penuh kenikmatan, keberkatan dan kedewasaan. Sebelum melangkah jauh dalam alam rumahtangga, sebaiknya suami isteri kembali merenung. Kenapa kita berkahwin ? Kenapa awak yang saya pilih sebagai pasangan hidup saya ? 


Jika kita berkahwin kerana mencari redha Allah dan memilih pasangan hidup berdasarkan agamanya. Maka ia adalah permulaan bahagia yang membawa kita bercinta hingga ke Syurga. Jika kita berkahwin hanya kerana cinta, darjat, harta dan rupa, maka kembalilah berniat agar pernikahan ini adalah jalan mencapai redhaNya.

Agama adalah tiang kepada setiap pernikahan. 

Tanpa agama, sebuah pernikahan gagal untuk bertahan lama dalam mengharungi samudera kehidupan yang cukup mencabar ini. Teruslah mempersiapkan iman menjadi suami soleh dan isteri solehah kerana kalian bakal mendidik generasi yang soleh solehah mendepani zaman mereka yang penuh godaan. Bukan senang dan jaga dan didik anak ni tau :)

“Jagalah dirimu dan keluargamu daripada azab api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaganya adalah malaikat yang kasar lagi keras serta mentaati segala perintah Allah” (66:6)

Komunikasi dan tolak-ansur

Lelaki dan wanita mempunyai cara berkomunikasi yang berbeza. Adalah sangat baik untuk kalian mendalami ilmu berkomunikasi lawan jantina. Kegagalan dalam berkomunikasi mampu mencetuskan masalah dalam rumahtangga. Sebagai individu yang dibesarkan dalam 2 dunia berbeza, suami isteri tentunya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Jadi, tolak-ansur dan saling membantu sangat perlu untuk kerukunan rumahtangga. Jangan lupa untuk bawa-bawa berbincang kerana setiap permasalahan pasti ada jalan penyelesaiannya.

Pesanan khas untuk baitul Dakwah,
Ambillah sedikit ruang untuk kalian saling mengenali pasangan, keluarga pasangan dan kehidupan baru yang sedikit berbeza berbanding dulu. Tetaplah menjaga iman, harakah dan dakwah. Belajarlah menjadi manusia matang yang tidak terlalu mengharap kesempurnaan kerana setiap dari kita punya kelebihan dan kekurangan.

Akhir kata, pernikahan adalah dunia kita merasa erti pengorbanan ibubapa kita yang telah mendidik kita sedewasa ini. Belajarlah dalam mengharungi dunia baru yang penuh tanggungjawab ini, bersabarlah dengan setiap musibah yang menimpa dan bertawakkallah hanya kepadaNya. Setiap saat adalah ibadah jika diniatkan kerana Allah.

Semoga nukilan ini menjadi titipan berharga sebagai bekal bahtera pernikahan kalian mengharungi samudera kehidupan ini. Ucapan maaf kerana tidak dapat hadir ke hari bahagia tersebut. Wassalam…

                                                                                                                   Ikhlas daripada:
Ummu Uswah sekeluarga

panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com