Friday, March 18, 2011

Pergaulan Antara Jantina Di mana Batasnya?


Assalamualaikum, saya berminat dengan tulisan Prof Madya Dr. Harlina tentang Pergaulan Antara Jantina Di mana Batasnya? (SOLUSI 28&29). Sebagai seorang anak perempuan yang kehilangan bapa sejak umur 7 tahun kerana bercerai dan tinggal di asrama sejak tingkatan satu sehingga ke universiti, saya sememangnya bebas untuk bergaul dengan sesiapa sahaja tanpa kawalan ketat daripada keluarga. 


Di samping ramainya ‘secret admire’, usikan, hadiah, gosip, lamaran dan pelbagai aktiviti berkumpulan yang melibatkan rakan berbeza jantina sebenarnya membuka ruang seluas-luasnya untuk saya bersosial tanpa batasan. Begitu juga dengan rakan remaja dan belia yang lain. Inilah cabaran yang perlu kita hadapi !

Namun, saya menolak semua pelawaan tersebut. Pertama, saya tetapkan niat bahawa zaman persekolahan dan kuliah adalah kembara mencari ilmu bukan hanyut dalam cinta murahan. Lalu saya sibukkan diri dengan buku, kuliah dan aktiviti bermanfaat. Saya juga menghargai keringat ibu yang membesarkan kami 5 beradik tanpa bantuan kewangan daripada ayah.

Kedua, saya dalami ilmu agama dan mempraktikkannya dalam kehidupan seharian. Bersama sahabat-sahabat yang baik akhlaknya, kami belajar bersungguh-sungguh, merutinkan solat berjamaah, solat sunat, tilawah al-Quran, menutup aurat sebaiknya termasuk memakai stokin di luar waktu persekolahan. Iman adalah pelindung paling utuh untuk kita menghadapi cabaran dan godaan dunia. Tanpa iman, kita akan hanyut dalam arus kemaksiatan. Maka, tingkatkan iman dengan melaksanakan suruhan Allah dan meninggalkan segala laranganNya.

Ketiga, berbekalkan iman, saya menjauhi semua pintu-pintu penzinaan. Saya menolak semua pelawaan keluar makan, ‘dating’, ‘couple’, bergayut, ‘chatting’ dan semua aktiviti tidak berfaedah bersama rakan berbeza jantina. Cukuplah sekadar berkawan atas dasar kerja berkumpulan yang dihadiri oleh rakan-rakan perempuan yang lain. Saya juga menutup semua rancangan tv atau ‘access’ internet yang membuka aurat, hedonisme dan pornografi. Kenapa? Kerana ia adalah langkah pertama untuk menyelamatkan iman dan maruah diri saya daripada  jatuh ke lembah penzinaan. 

Keempat, saya memegang prinsip bahawa saya tidak perlu menghiraukan apa orang kata tapi mentaati setiap kata-kata Allah kerana tanpa Allah kita tidak akan wujud di bumi ini. Saya tidak pernah merasa malu jika tiada ‘couple’, tidak ‘dating’ dan sebagainya.

Alhamdulillah Allah membayar jihad kecil ini dengan menganugerahkan saya seorang suami yang terbaik iman dan akhlaknya tanpa jalan ‘couple’. Pernikahan bukan sekadar atas dasar cinta yang dicanang-canangkan tapi mengajak kita untuk bercinta hingga ke syurga. Mampukah jalan ‘couple’ membawa anda ke syurgaNya ? 

Akhir kata, semoga SOLUSI terus melangkah untuk menerangi hati umat Islam di Malaysia khasnya dengan cahaya Rabani yang tidak akan pernah padam. Amin.

Ummu uswah,
Kelantan.

P/S : Ni surat untuk solusi.
panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com