Wednesday, March 9, 2011

Seni : Jalan Menuju TAQWA


Kebudayaan dan kesenian adalah unsur yang indah dalam kehidupan. Ia wujud dalam persekitaran hidup kita berupa ukiran pada bangunan, lukisan dan corak pada pakaian, irama yang indah untuk didengar dan pelbagai lagi.

Dewasa ini kita semakin tenggelam dalam arus modenisasi sehingga kita lupa apa ertinya kebudayaan dan kesenian Islam. Apa konsep, prinsip dan fungsinya untuk diri dan masyarakat kita ? Betul ke seni adalah jalan menuju TAQWA? Tajuk kerja kursus Tamadun Islam yang saya terima sulit untuk saya siapkan. Bagaimana mengaitkan seni dengan TAQWA ? Setelah melawat, Muzium Kesenian Islam dan membaca kajian yang berkaitan, alhamdulillah persembahan saya untuk tajuk tersebut adalah persembahan terbaik dalam hidup saya   kerana ia adalah persembahan yang bermanfaat untuk saya dan para pendengar. 

Konsep Kebudayaan dan Kesenian Islam
Konsep kebudayaan dan kesenian islam adalah bermotifkan amar ma'ruf dan nahi mungkar dalam kerangka membentuk akhlak, iman, matlamat agama dan falsafah kehidupan manusia. Tujuan utamanya adalah untuk melahirkan individu yang baik dan beradab dalam menuju puncak ketaqwaan kepada Allah. 

Prinsip Kebudayaan dan Kesenian Islam
Kebudayaan dan kesenian Islam adalah berprinsip untuk mengangkat matlamat insan tanpa meninggalkan nilai alam sekitar yang cukup indah dan penting untuk kehidupan kita. Ia menghubungkan keindahan dengan taqwa dan memadukan manusia, Tuhan, alam dan makhluk lain kerana ia mementingkan unsur akhlak dan kebenaran yang diwahyukan oleh Allah.

Fungsi Kebudayaan dan Kesenian Islam
Kebudayaan dan Kesenian Islam berfungsi mengaitkan akal dengan kewujudan alam agar manusia mengagungkan ciptaan Allah yang sangat sempurna. Ia cuba menanam rasa khusyuk dalam diri manusia kerana seni tersebut bermatlamatkan ketaqwaan kepada Allah untuk manusia, makhluk dan alam sekitar. Kebudayaan dan Kesenian Islam juga berfungsi untuk memancarkan rasa ketauhidan di mana manusia menerima dengan sebenar-benarnya kesaksian akan keesaan Allah yang mencipta kita dan alam ini. 

Contoh Kebudayaan dan Kesenian Islam 
Contoh kebudayaan dan kesenian Islam adalah seperti :

a) khat - sejarah dan perkembangan penulisan al-Quran
Dengan khat dan al-Quran, manusia mengenal Penciptanya, memahami apa suruhan dan larangan Tuhannya seterusnya mempraktikkan kandungan al-Quran dalam kehidupan seharian. Maka jadilah mereka umat cemerlang yang bertaqwa pada Allah.

b) tekstil - pakaian yang menutup aurat mengikut syariat
Islam tidak melarang umatnya untuk mereka pelbagai jenis fesyen daripada fabrik yang pelbagai mengikut keperluan semasa. Tapi peraturan pakaian menutup aurat yang sebenar sahaja yang mampu membawa si pemakai menuju ketaqwaan kepada Allah. Sebaik-baik pakaian adalah pakaian taqwa.

c) peralatan dalam rumah
Peralatan dan perhiasan dalam rumah juga sepatutnya mengingatkan kita kepada Pencipta. Jauhilah perhiasan berupa patung yang menghalang malaikat daripada menziarahi rumah kita.

d) senibina masjid
Senibina masjid banyak dipengaruhi oleh senibina sesebuah daerah dan negara. Namun begitu, senibina masjid tetap mempertahankan ciri-ciri keislaman seperti ukiran ayat-ayat al-Quran. Masjid digelar rumah Allah. Sebagai mana selesa berada di rumah dan kita rindu untuk ke rumah maka Allah juga ingin kita merasa perasaan yang sama pada masjid. Pada masjid, ada sebuah ketenangan, kegembiraan, kebahagian, kerinduan dan kehambaan yang hanya difahami oleh mereka yang mengerti erti jatuh hati pada Ilahi. 

e) seni suara - nasyid, taranum, zikir dan berzanji
Seni suara adalah seni yang cukup indah. Malah ada yang jatuh cinta hanya dengan mendengar suara. Suara bacaan al-Quran juga telah melembutkan hati Umar al-Khattab untuk menukar niat membunuh Muhammad kepada menjadi umat Muhammad saw. Maha suci Allah yang menjadikan seni itu indah.

Allah sebagai Pencipta yang agung memberi kita ruang bagi menyalurkan fitrah manusiawi untuk berhibur dan berkreasi dengan jalan kebenaran yang dipandu Quran dan sunah agar destinasi akhir kita adalah kebahagian dunia dan akhirat.  Akhir kata, marilah kita merenung kembali : 'Adakah kebudayaan dan kesenian yang kita nikmati setiap hari membawa kita setapak menuju kecintaan dan ketaqwaan kepada Allah ?' 

Keletihan dalam membuat kebaikan akan hilang, sedang kebaikan akan terus kekal. Keseronokan dalam membuat dosa akan hilang, sedang dosa akan terus kekal. Bertaubatlah sebelum terlambat !  
p/s: persembahan kerja kursus ini tak kan pernah saya lupakan.
panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com