Wednesday, November 23, 2011

Penceraian

Penceraian adalah perkara halal yang paling dibenci oleh Allah. Kenapa Allah menghalalkannya ? Kenapa pula paling dibenci  jika ianya halal ? Pengalaman saya menghadapi realiti penceraian insan-insan di sekitar menyebabkan saya memahami secara telus kenapa ia perkara halal yang paling dibenci Allah.
Seboleh-bolehnya penceraian cuba dielakkan dalam setiap perkahwinan. Kenapa ? 

Setelah bercerai, kebanyakan suami akan mula mengabaikan tanggungjawab memberi nafkah dan perhatian kepada anak-anak yang sedang membesar. Lebih-lebih lagi jika suami mempunyai keluarga baru. Jadi isteri perlu bekerja keras untuk menampung beban belanja yang kian bertambah. Kesibukan isteri akan menyebabkan anak diabaikan. Anak-anak akan memberontak dengan tekanan yang diterima oleh mereka sehingga terlibat dengan masalah sosial seperti dadah, rogol, buang bayi, merempit dan sebagainya. 
Masalah yang tercetus menimbulkan kemarahan ibubapa kepada anak-anak yang dikatakan tidak tahu menilai penat lelah mereka menari rezeki. Sedangkan anak-anak mulai membenci ibubapa yang seringkali mengabaikan mereka. Mereka mendapat gambaran peranan ibubapa yang salah dalam mendidik anak-anak. Apabila anak-anak mulai berkeluarga mereka juga meniru gaya ibubapa mereka yang salah dalam membesarkan anak-anak.

Amat sedikit anak-anak yang menjadi mangsa penceraian ibubapa mampu untuk berfikir secara rasional dan berusaha menjadi anak dan ibubapa yang baik setelah mereka berumahtangga. Hakikatnya, walau selama mana pun masa berlalu, calar di hati anak-anak terhadap apa yang mereka lalui di zaman kanak-kanak dan remajanya akan terus kekal hingga ke akhir hayatnya.

Banyak lagi kesan negatif yang akan dirasai oleh mereka yang bercerai dari segi ekonomi, emosi dan sosialnya. Namun Allah tetap menghalalkan penceraian sebagai solusi terakhir bagi sebuah perkahwinan yang tidak dapat diselamatkan lagi. Kenapa ?

Kerana mungkin dengan penceraian itu, pasangan yang bercerai akan menemui pasangan yang lebih dapat menerima mereka seadanya dan memenuhi tanggungjawab yang sebelum ini terabai. Penceraian juga menyelamatkan pasangan yang didera secara fizikal dan emosi. Ia memberi satu nafas baru untuk isteri dan suami memulakan hidup baru mengikut haluan yang terbaik untuk diri mereka.

Jadi, belajarlah untuk menjadi pasangan yang terbaik untuk suami/isteri anda. Kita bercinta bukan sekadar di dunia tapi hingga ke akhirat sana. Terimalah setiap yang berlaku dengan redha kerana pasti ada hikmah yang tidak kita ketahui di sebaliknya. Kepada yang masih bersama, semoga berkekalan selamanya dan kepada yang terpisah, semoga ia adalah keputusan yang paling tepat yang anda putuskan dalam hidup anda.
panduankelahiran

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com