Tuesday, April 10, 2012

Gadis Semasa

Sudah lama saya tidak berpatisipasi di dalam program anjuran Nisa’. Dulu ada sebuah program di Kompleks PKNS Shah Alam. Pernah juga di Masjid Shah Alam berdekatan. Ada sekali berforum di Hotel Quality. Nisa’ merupakan sebuah NGO yang aktif menganjurkan program-program yang berbentuk pemerkasaan ilmu di dalam komuniti wanita kita.

Alhamdulillah pagi tadi, saya berpeluang menyertai sebuah program anjuran Nisa’ Putrajaya.  Kuliah Dhuha kali ini diadakan di Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin (Masjid Besi), Putrajaya. Tajuk yang diberikan adalah GADIS SEMASA.Di celah-celah kesibukan tugas, saya mengambil peluang menyemak lembaran-lembaran buku berkaitan biografi tokoh-tokoh gadis atau wanita di kurun emas Islam. Kita ada senarai nama yang panjang, bermula daripada Khadijah bin Khuwailid, Aisyah bt. Abu Bakr, Fatimah al-Zahra’, Asma’ bt. Abu Bakr, Zunairah al-Rumiyyah, Ummu Salamah, Sumayyah dan ramai lagi sahabiyyat, radhiyallaahu ‘anhum ajma’een.
Membaca Sirah kehidupan mereka, saya tertanya-tanya bagaimanakah persepsi GADIS SEMASA semasa membacanya. Adakah sama seperti saya? Kita bukan hanya perlu membaca, tetapi kita kena tahu apa yang hendak dicari dalam bacaan itu. Sebab itu ada ribuan buku Sirah, setiap satunya signifikan kerana setiap satunya membantu kita mencari.

Apa yang GADIS SEMASA sepatutnya cari?
klik imej untuk besarkan paparan
Sesungguhnya di dalam sejarah, semasa dan masa depan kita, umat telah memiliki Khadijah, Aisyah, Fatimah dan Asma’ yang telah berdiri untuk zaman mereka.  Apa yang kita mahukan adalah GADIS SEMASA yang memiliki kualiti-kualiti Khadijah, Aisyah, Fatimah dan Asma’ untuk berdiri dalam bahasa kita, mendepani cabaran kita dan menjadi srikandi untuk zaman kita.  Kualiti mereka itu yang hendak dipetik dan dipeluk sebagai karakter bawaan semasa.

KHADIJAH
Khadijah radhiyallahu ‘anha memaparkan watak seorang wanita yang unik. Mengimani Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam ketika baginda masih keseorangan dalam membawa risalahnya, Khadijah adalah contoh wanita terpuji yang berkerjaya, dinamik, beranak pinak dan berhasil pada mendidik anak-anaknya, cerdas pandangan, berani menongkah arus dan semuanya dilakukan dengan penuh keseimbangan di dalam persekitaran rosak yang penuh tekanan.

AISYAH
Aisyah radhiyallahu ‘anha pula kelihatan sebagai seorang wanita yang ‘hidup’, penuh ‘emosi’ dan intelektual yang tinggi, menjadi ‘pencabar’ peribadi kepada pengendalian hidup oleh suami yang mulia, menjadikan Sirah Baginda tidak akan berwarna warni untuk menjadi uswah hasanah kita, tanpa seorang isteri, anak murid, teman karib, penghibur dan sesekali ‘perunsing’ seorang manusia mulia yang amat manusiawi bernama Muhammad bin Abdullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

FATIMAH
Fatimah al-Zahra’, anak perempuan kesayangan Rasulullaah sallaallaahu ‘alayhi wa sallam, seorang insan yang amat hampir dengan baginda. Anak seorang VIP yang dipandang mulia, baik dari sudut pandang siapa ayahnya, mahu pun bonda. Namun Fatimah membesar dengan watak wanita berpengaruh. Bijaksana, tegas, tahu apa yang dimahukannya, dan tidak pernah menjadi mangsa status diri. Beliau bukan anak VIP yang ‘spoilt’!
Dia penghulu wanita di Syurga.
klik imej untuk paparan lebih besar

Semasa berbicara tentang perkakas-perkakas benteng diri semasa, timbul sebuah persoalan.
Antara anak gadis yang suka bertanya, sesekali melawan kata, adakalanya lebih menenangkan kita berbanding dengan anak gadis yang pendiam, dengar, taat dan patuh namun pemikirannya tidak pernah kedengaran, tahap cengkaman kepercayaan tidak sampai ke pengetahuan. Biar pun anak gadis yang ‘baik’ itu mendengar kata, tetapi kata-kata mereka juga perlu diperdengar dan didengar. Adakah GADIS SEMASA mempunyai karakter itu?

Lebih menjadi keutamaan, adakah karakter diri mereka kuat?

ERA DAJJAL
GADIS SEMASA adalah gadis yang hidup di era fitnah Dajjal.
Justeru, zaman memerlukan bukan wanita lemah lembut sopan longlai yang  ’jinak’.
Kita memerlukan GADIS SEMASA yang pemikirannya tajam. Namun tajamnya tidak sampai meluka!
Kita memerlukan GADIS SEMASA yang pendiriannya teguh. Tetapi keyakinan dan teguhnya dia tidak sampai jadi taassub.
Kita memerlukan GADIS SEMASA yang pembawaannya degil. Tetapi degilnya tidak sampai tidak boleh diajar.
Jati dirinya tepat dengan pertimbangan semasa, di atas neraca Al-Quran, al-Sunnah, serta Fitrah kemanusiaan yang diperkasa.
 
klik imej untuk paparan lebih besar

Semoga perkongsian ringkas Dhuha itu bermanfaat buat semua, ameen.
Kepada Nisa’, teruskan perjuangan. Jangan lelah.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
43000 Bandar Seri Putra.
Tajuk Kuliah Dhuha pagi tadi adalah integriti dan kompetensi kalian.

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com