Monday, August 27, 2012

Apa cita-cita kita ?

Apa cita-cita anda ? Soalan budak tadika. Namun ia tidak sesenang  itu ! Ramai dari kita melalui hidup ini tanpa ada cita-cita yang ingin dicapai dengan sebulat tekad. Lalu kita bermain bola tanpa tahu di mana gol yang membolehkan kita berbangga dengan kehandalan kita bermain bola. Kalau pun ada, ramai yang belum bersungguh-sungguh untuk merealisasikannya.


Apa pentingnya cita-cita ?
Cita-cita menberi anda inspirasi untuk berusaha melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan memudahkan orang lain membantu anda mencapai impian anda. Cita-cita adalah kerja yang memberi nilai material untuk anda mendapatkan kewangan bagi menyara kehidupan apabila dewasa dan membantu masyarakat dengan kepakaran yang anda ada. Sudah tentu penganggur bukan tergolong dalam cita-cita anda.

Dengan cita-cita juga anda lebih jelas tentang kursus yang perlu anda ikuti dan pencapaian minima yang anda perlukan untuk melayakkan anda mencapai cita-cita anda.


Bagaimana menetapkan cita-cita ?

Cita-cita ditetapkan melalui minat, kebolehan dan kemampuan anda terhadap satu-satu bidang kerjaya. Anda boleh bercita-cita menjadi doktor jika anda meminati bidang kesihatan, mendapat keputusan cemerlang untuk mengikuti kursus kedoktoran dan seterusnya grad dengan cemerlang dalam kursus tersebut tanpa cacat anggota badan.

Namun, cita-cita terkadang berubah mengikut usia dan kondisi semasa anda. Mungkin sejak kecil anda bercita-cita menjadi seorang doktor, tapi disebabkan keputusan peperiksaan Matrikulasi atau STPM anda kurang memuaskan, anda tidak layak untuk menganbil kursus kedoktoran. Atau mungkin anda tidak mendapat kewangan yang cukup untuk melanjutkan pelajaran serta pelbagai faktor lain yang menghalang anda daripada mencapai cita-cita tersebut.

Jika ia terjadi, percayalah bahawa Allah menentu sesuatu yang lebih sesuai untuk anda. Maka, pilihlah cita-cita lain yang mampu untuk anda mencapainya dalam kondisi anda sekarang.


Bagaimana merealisasikan cita-cita ?

Cara yang paling mudah untuk berjaya mencapai cita-cita anda adalah dengan bertanya kepada mereka yang telah berjaya dalam bidang yang ingin anda ceburi. Jangan sekali-kali malu untuk bertanya kepada mereka yang telah berjaya kerana untuk berjaya seperti mereka, anda perlu berusaha segigih mereka. Itulah jalan paling selamat berbanding anda 'try and error'. Ingat peluang hanya datang sekali, maka jangan sekali-kali mensia-siakannya.

Jangan lupa berdoa agar Allah membantu anda mencapai impian anda. Akhir kalam, selamat maju jaya.

panduankelahiran

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com