Saturday, September 29, 2012

Tanggungjawab Isteri Mengikut Islam

Assalamualaikum. Jom kita koreksi tanggungjawab kita sebagai isteri. Tazkirah ini diambil daripada Datuk Hasan Din Al-Hafiz dalam Program Tanyalah Ustaz. Ops. Gambar di atas adalah hiasan berdasarkan pemerhatian dalam masyarakat kita.

Tanggungjawab isteri yang akan dibincangkan adalah berdasarkan apa yang diwajibkan oleh Allah terhadap seorang isteri yang mana jika tidak dilaksanakan akan membawa laknak Allah terhadapnya.

Tanggungjawab isteri terhadap suami terbahagi kepada dua :
1. taat
2. hormat


1. Taat terbahagi kepada

a) memenuhi tuntutan batin suami jika dia berkehendak walaupun di atas unta sekali pun. Ulama mentafsirkan hadis nabi ini sebagai keutamaan menunaikan hak batin suami adalah amat penting bagi seorang isteri. 

b) tidak keluar daripada rumah melainkan dengan izin suami. Kalaulah suami tu kaki pukul, apa yang boleh dilakukan ialah buat pemeriksaan doktor, buat laporan polis dan boleh failkan fasakh. Isteri dikira bersalah oleh  mahkamah syariah jika melarikan diri balik ke kampung bila dipukul oleh suami.

c) tidak melakukan sesuatu yang tidak disukai oleh suami dan tidak membenarkan orang yang tidak disukai oleh suami masuk ke dalam rumah.

d) tidak bersedekah dengan wang atau harta suami tanpa izinnya. Jika berlaku, isteri dapat dosa dan suami dapat pahala. Walaupun bagi kat mak sendiri. Kalau duit sendiri tu kira boleh la ye.

e) mentaati perintah suami dalam hal-hal yang tidak melanggar hukum-hukum Islam seperti mengemas rumah, jaga anak dan sebagainya. Tidak taat jika suami suruh beli rokok, arak, buka aurat dan sebagainya.


2. Hormat pula terbahagi kepada 3

a) perbuatan
Tunjukkan hormat anda pada suami dalam setiap perlakuan anda. Katakanlah suami kaki pukul, apa yang isteri boleh lakukan ialah mengelak atau mempertahankan diri. Tidak boleh membalas balik pukulan suami tapi boleh buat repot polis seperti di atas.
b) perkataan
Gunakan panggilan hormat kepada suami seperti abang. 'Abang bun' untuk singkatan abang buncit adalah haram digunakan walaupun suami tidak marah dengan panggilan tersebut kerana ia merendah-rendahkan martabat si suami. Tidak boleh meninggikan suara atau menengking suami.

c) bilangan perkataan
Suami tidak suka kepada isteri yang suka membebel. Jadi kenelah agak-agak bilangan perkataan anda bila bercakap ye.


Tugas menjaga anak, mengemas rumah, berkerja dan sebagainya bukanlah tanggungjawab wajib untuk para isteri. Ini bermaksud, isteri tidak berdosa jika mengupah orang lain untuk menjalankan tanggungjawab tersebut. Jadi, duduklah berbincang dengan suami untuk melicinkan tugas-tugas yang lain. Barangsiapa berbuat dengan ikhlas, maka balasan yang baik adalah dari sisi Allah.
panduankelahiran

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com