Sunday, September 20, 2015

Carta Komunikasi

Terdapat juga individu palsi serebrum yang bukan saja tidak berupaya untuk bertutur, tetapi juga tidak boleh berkomunikasi melalui penggunaan makaton atas sebab masalah pergerakan tangan termasuk jemari mereka. Mereka juga tidak berupaya atau sukar untuk menulis. Mereka ini mungkin boleh diajar berkomunikasi melalui penggunaan carta komunikasi.

Carta komunikasi merupakan suatu carta yang mengandungi koleksi simbol yang disertai perkataan masing-masing dan nombor serta abjad. Simbol-simbol tersebut merupakan kata-kata yang biasa digunakan dalam kehidupan harian seseorang individu palsi serebrum. Ia termasuklah aktiviti-aktiviti hariannya seperti makan, minum, tandas, baca, fisioterapi(Physiotherapy - PT) dan terapi cara kerja (Occupational Therapy - OT); panggilan seseorang seperti saya, bapa, cikgu dan kamu; mood dan kesihatan seseorang seperti gembira, sedih, marah dan sakit; ucapan seperti selamat pagi, terima kasih dan minta maaf; hari dan waktu seperti semalam, hari ini, esok, masa, pagi dan petang; objek-objek yang berkaitan seperti kereta, bas dan roti; jawapan ya dan tidak; dan sebagainya.
Carta komunikasi itu akan dilakar mengikut keperluan seseorang individu palsi serebrum dan juga keupayaannya untuk memahami serta menggunakan kata-kata tertentu untuk berkomunikasi. Jurupulih terapi pertuturan akan mengajar seseorang kanak-kanak palsi serebrum menggunakan carta komunikasi secara perlahan-lahan dan berperingkat-peringkat. Pada mulanya, seseorang itu akan diajar menggunakan carta komunikasi ringkas yang hanya terdiri daripada beberapa simbol atau gambar yang menunjukkan komunikasi yang sangat mudah seperti emak, bapa, makan, minum, tandas, betul dan salah. Simbol-simbol itu akan bertambah perlahan-lahan setelah seseorang itu menguasai penggunaan perkataan-perkataan yang terdapat pada carta komunikasinya. Abjad dan nombor juga akan dimasukkan dalam carta komunikasi seseorang itu setelah dia mengenali nombor dan abjad serta ejaan. Dengan adanya abjad dan nombor, seseorang itu dapat berkomunikasi dengan lebih berkesan di mana dia boleh mengeja sesuatu kata yang tidak terdapat pada carta komunikasinya.


Seseorang palsi serebrum yang berkomunikasi melalui carta komunikasi akan berkomunikasi dengan orang lain dengan mendengar apa yang dicakap oleh orang itu dan menjawab atau menanya orang itu dengan menunjukkan simbol demi simbol yang mengambarkan apa yang ingin disuarakannya. Apabila carta komunikasinya tidak ada simbol yang mengambarkan sesuatu yang ingin disuarakan, dia boleh menggunakan abjad untuk mengeja atau menunjuk huruf awalan atau singkatan sesuatu perkataan atau frasa. Contohnya, dia menunjuk simbol atau urutan simbol 'baik' atau 'sakit' apabila ditanya khabar dan menanya orang itu balik dengan menunjuk simbol 'kamu'; menunjuk 'kakak', 'pergi', 'k', 'l', 'kelmarin' apabila ingin memberitahu orang itu bahawa kakaknya pergi Kuala Lumpur (KL) kelmarin; dan menunjuk 'nama', 'adik', 'lelaki', 'saya', 'h', 'a', 's', 's', 'a', 'n' apabila ingin memberitahu bahawa adik lelakinya bernama Hassan.

Adakalanya seseorang itu mungkin tidak pasti apa yang disuarakan atau dijawabnya kerana dia mungkin hanya menunjukkan huruf awalan sesuatu perkataan dan terdapat lebih daripada satu perkataan yang bermula dengan huruf tersebut. Contohnya, seseorang tidak pasti apa yang dia maksudkan dengan huruf 'p' apabila dia menunjukkan simbol 'cuti', 'saya', 'pergi', 'p'. Dia hanya menunjukkan huruf 'p' mungkin kerana dia kurang tahu mengeja perkataan tersebut atau ingin menjimatkan masa untuk mengeja. Oleh itu, seseorang itu boleh cuba meneka tempat yang bermula dengan huruf 'p' satu demi satu dan menanyanya sama ada tekaan itu betul atau tidak. Dia akan menunjukkan simbol sama ada 'betul' atau 'salah' terhadap tekaan itu dan seseorang itu boleh terus teka sehingga mendapat jawapan yang betul atau menanyanya soalan yang dapat membantu tekaan itu seperti 'adakah kamu pergi luar negeri?' atau 'adakah 'p' menunjukkan tempat dalam negeri ini'.

Hanya individu-individu palsi serebrum yang dapat memahami maksud simbol-simbol yang berserta kata-katanya boleh menggunakan carta komunikasi terutamanya yang kompleks. Individu-individu palsi serebrum tahap sangat teruk yang bukan saja tidak boleh bertutur, tetapi juga tidak berupaya duduk tegak dan/atau mempunyai tahap kognitif yang sangat rendah tidak berupaya menggunakan carta komunikasi. Selain individu palsi serebrum, orang lain seperti pesakit yang tidak boleh menulis dan bercakap buat sementara waktu juga boleh menggunakan carta komunikasi untuk berkomunikasi tentang keperluan semasa, perasaan atau kesihatannya.

No comments:

Post a Comment

Jom baca ini juga ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Anda Dihargai... Terima Kasih :)

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com